Árverezik a lengyel OTP-t

Vágólapra másolva!
Újabb részvénycsomagot ad el az egyik legnagyobb lengyel bankból a lengyel állam. A tranzakció méreteit tekintve igen jelentős régiós szinten, hiszen a pénzintézet 11,75 százalékos pakkja lelhet új gazdára. A befektetők azonban nem díjazzák a bejelentést, mivel az értékesítési ár, még a tegnapi záróárat is alulmúlhatja.
Vágólapra másolva!

Hatalmas részvényaukciót tartanak ma Lengyelországban. Az állami többségtulajdonban lévő PKO Bank 11,75 százaléka cserélhet gazdát a mai könyvépítés során. A helyi Rzeczpospolita napilap információi szerint a BGK bank a teljes 10,25 százalékos csomagját értékesítené, míg a lengyel állam 1,5 százaléktól válna meg.

A tranzakció előtt a lengyel állam rendelkezett a legnagyobb részesedéssel a PKO Bankban 33,39 százalékos csomagjával, de további 10,25 százalékos pakkot is magénak tudhatott, közvetlenül a BGK bankon keresztül. 5 százalékot meghaladó részesedést rajtuk kívül jelenleg csak a lengyel ING OFE magánnyugdíjpénztára tudhat magáénak. A tranzakciót követően továbbra is az állam rendelkezhet a legnagyobb beleszólással a PKO életébe, miután befolyása még mindig a legnagyobb lesz 31,89 százalékkal.

Forrás: [origo]

Méretét tekintve a közép-kelet európai régió egyik meghatározó bankjának számít a PKO Bank. A mai árfolyamokkal kalkulálva csupán helyi versenytársa, a Bank Pekao előzi meg kapitalizáció terén, amit az árfolyam és a részvényszám szorzataként kapunk meg.

Euróban mérve a PKO és a Pekao kapitalizációja is meghaladja a 10 milliárdos értéket, mellyel olyan nagyágyúkat is maguk mögé utasítottak, mint az Erste és a Raiffeisen. Csehországot a Komercni, míg Magyarországot az OTP képviseli az élmezőnyben, de 5,9, illetve 4,4 milliárd eurós piaci értékükkel megközelíteni sem tudták a dobogós helyeket.

Forrás: [origo]

A Bloomberg értesülései szerint a 34-34,25 zlotys sávban alakulhat ki az értékesítési ár, így nem csoda, hogy a tegnapi 35,3 zlotys záróárhoz képest csökkenést mutat a PKO árfolyama. Jelenleg 2,4 százalékos mínusszal a varsói börze leggyengébben teljesítő komponense a bankpapír.

Hasonlóan rosszul teljesített 2012. július 18-án, illetve azt követően, amikor 7,8 százalékos PKO csomagtól vált meg 32,5 zlotys részvényenkénti áron.

PKO Bank (Varsó)

Forrás: [origo]