Adózók, akiket a legjobban üldöz a NAV

Vágólapra másolva!
Összesen több mint 24 milliárd forint adóval tartozik a NAV-nak a 150 legnagyobb, 2012 végén jogerőssé vált adótartózást felhalmozó cég és magánszemély, míg az emiatt kiszabott büntetés és késedelmi kamat összege meghaladja a 19 milliárd forintot. Az éllovas cég működésének alig másfél évében 1,6 milliárdos tartozást hozott össze - ismerteti a listát a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A napilap összesítése szerint 2012 negyedik negyedévében emelkedett a nagy összegű adótartozások összege a harmadik negyedévihez képest. A 24,3 milliárdos összes adóhiányból a közel 60 magánszemély részesedése 2,6 milliárd forint, a 19,3 milliárdos összes bírságból és késedelmi kamatból a magánszemélyekre 2,4 milliárd forint jut. Ismert személyek, országos ismertségű cégek nincsenek a listán, fogalmaz a Napi.

A NAV listáján azok szerepelnek, akiknél a hatóság az előző negyedév során magánszemélyeknél 10 millió, cégeknél 100 millió forintot meghaladó adóhiányt állapított meg, és az adózók azt nem fizették meg.

A magánszemélyek közül a legtöbb tartozást a gyulai, Bicere tanyai lakóhellyel bejelentett Szigetvári István hozta össze, összesen 817 millió forinttal maradt adós. A második helyezett a győrújbaráti lakhellyel rendelkező Szeidman Zsolt (győri vállalkozó), aki 600 milliós adósságot halmozott fel, a harmadik legtöbbel tartozó személy pedig Kovács Gergely piliscsabai lakos, akin 311 milliót keres a hatóság.

Az új 150-es adóslistán összesen 57 magánszemélyt sorolnak fel, ezen most egy kínai hangzású név szerepel, Xie Wei Nan-é, aki kőbányai lakos, és 31 milliós adótartozás szerepel a neve mellett. Nem zárható ki, hogy a listán szereplő magánszemélyek legalább egy része maga is áldozat, és mások üzelmeihez adták nevüket, adataikat, aprópénzért.

A cégek között a mezőgazdasági termékek, köztük gabona nagykereskedelmével foglalkozó Sunflower-Agro Kft. a listavezető, amely alig másfél éves működése alatt 1,57 milliárd forint tartozást halmozott fel a NAV-val szemben. A budapesti székhelyű Sunflower-Agrót 2010 novemberében alapították, a bíróság 2012 márciusában elrendelte a kényszer-végelszámolását, majd decemberben végrehajtást kezdeményeztek a céggel szemben.

A listán szereplő cégek többsége különböző kereskedelmi tevékenységeket folytat, több köztük az ingatlanforgalmazó, építőipari, személy- és vagyonvédelmi, valamint mezőgazdasági vállalkozás, de akad nyomda- és csomagolóipari, illetve tanácsadó cég is. A második helyezett Kun Autókereskedés Kft.-n 1,38 milliárd forint tartozást próbál behajtani a NAV (ez a cég is végelszámolás alatt áll). A harmadik legnagyobb céges adózó a szintén végelszámolás alatt álló Vár-Tec-Trade Építőipari és Kereskedelmi Kft., amely közel 1,26 milliárd forinttal adós.