Vágólapra másolva!
Nagy esés bontakozott ki a nyugat-európai részvénypiacokon a délelőtti órákban. A német DAX index 1 százalék feletti csökkenést produkált az EKB Kormányzótanácsi elnökének lemondásáról szóló pletykáékra, azonban a vártnál erősebb gazdasági hangulatról beszámoló ZEW index képes feledtetni a félelmeket. A kedvezőtlen nemzetközi hangulat a régiós, így a magyar részvénypiacot is húzza lefele, a hazai parketten ennek a legnagyobb vesztesei az utóbbi napokban nagyot emelkedő OTP, illetve a MOL. Az ÁKK mai aukciója viszont jól sikerült, ugyanis a meghirdetett összes 50 milliárd forintnyi 3 hónapos diszkontkincstárjegyet sikerült eladni.  Amerikában nem várható nagyobb elmozdulás a határidős indexek alapján nyitás után, csupán enyhe pluszokban indulhat a nap.
Vágólapra másolva!

Nagyot esett a DAX

Kezdetben stagnálással reagáltak az európai piacok a japán jegybank korlátlan eszközvásárlási programjának a bejelentésére, de délelőtt esés bontakozott ki a nyugat-európai börzéken, azonban a várakozásoknál jóval erősebb német ZEW gazdasági hangulatindex képes volt fordítani a kedvezőtlen irányú mozgáson. A német DAX így is 1,2 százalék körüli mínuszban tartózkodik, az indexet elsősorban a Deutsche Bank nagy mínusza húzza lefele. A bank papírja 2 százalékot veszített értékéből.

A rossz hangulatot az EKB Kormányzótanácsi elnökének lemondásáról szóló pletykák okozhatták, ezen túl az is, hogy a német pénzügyi felügyelet, a BaFin arra kérte a Deutsche Bankot és a Landesbank Baden-t, hogy vizsgálják meg a befektetési banki és kereskedelmi üzletágaik szétválasztásának a lehetőségét.

DAX index alakulása (pontban)

Forrás: [origo]

Itthon is ütik a részvényeket

A kedvezőtlen külpiaci hangulat közepette a régiós részvénypiacokat sem kímélik a befektetők, a legnagyobb mértékű esést mégis a magyar BUX index szenvedte el. Ebben a magyarspecifikus makrokockázatok fokozódása játszhatja a főszerepet, mely a forint árfolyamának mai hirtelen gyengülésében is kiválóan tetten érhető.

Forrás: [origo]

A hazai parketten a kockázatkerülő üzemmód idején szokásos felállást láthatjuk. Esik az OTP és a MOL, miközben a defenzívebb Richter - melynek a forint gyengülése is jótékonyan hat - jól tartja magát. A Magyar Telekom is nagyot zuhant, másfél százalékot vesztett az értékéből, míg az Egis 0,8 százalékos mínuszban forog.

Forrás: [origo]

A hazai bankpapír árfolyama az utóbbi napokban nagyot emelkedett, a jegybankelnöki esélyesekről ma napvilágot látott újabb találgatások pedig ráirányíthatják a figyelmet a következő időszakban várhatóan fokozódó kockázati faktorokra.

Az OTP árfolyamának alakulása (Ft)

A forint gyengülni kezdett délelőtt, melyben vélhetően Matolcsy György jegybankelnökké való kinevezésének a híre, valamint a részvénypiacokon uralkodó pocsék hangulat játszotta a szerepet. Az euró/forint kurzusa egészen 294,5-ig szaladt fel, ahonnan már visszatért, és késő délelőtt egészen 293,5-ig ereszkedett vissza. A dollár/forint árfolyama 220-nál, a svájci franké 237-nél tanyázik.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Az összes papírt eladta az ÁKK

A tervezett összegben vont be forrást az ÁKK mai aukciója során, ahol a meghirdetett 50 milliárd forintnyi 3 hónapos diszkontkincstárjegy gazdára talált. Az átlaghozam 5,43 százalékon alakult, ami 2 bázisponttal alacsonyabb a múlt heti aukción kialakult átlaghozamnál, de 9 bázisponttal magasabb a tegnapi másodpiaci referenciahozamnál.

Forrás: [origo]

Enyhe pluszban készül nyitni Amerika

Amerikában enyhe pluszokra lehet felkészülni nyitás után, az S&P 500 futures 0,1 százalékos, a Nasdaq futures 0,2 százalékos pluszban tanyázik, a Dow Jones futures pedig nem mutat elmozdulást.ugyanis

Ma izgalmas napnak lehet elébe nézni a tengerentúlon, ugyanis a gyorsjelentési szezon is beindul. 17 S&P 500 komponens fog jelenteni, piacnyitás előtt az EI du Pont de Nemours (NYSE), a Johnson & Johnson (NYSE), a Freeport-McMoRan (NYSE) és a Verizon (NYSE) teszi közzé negyedéves számait. Piaczárás után pedig a Texas Instruments (Nasdaq), az AMD (Nasdaq), a Google (Nasdaq) és az IBM (NYSE) is felfedi előző három hónapjának teljesítményét.

Továbbá a Képviselőház is ma szavaz az adósságplafon átmeneti megemeléséről. A republikánusok csupán 3 hónapos kiterjesztésbe fognak beleegyezni, cserébe a költségvetés általuk óhajtott kiadásoldali lefaragását várják.

Ezen túl makroadatot is közölni fognak, a meglévő lakások értékesítésének decemberi alakulását teszik közzé.