Szépen kivágta a rezet a bányaóriás

Vágólapra másolva!
A várakozásokat meghaladó egy részvényre jutó nyereséget és bevételt tett közzé 2012 negyedik negyedévéről a világ legnagyobb rézbányája, a Freeport-McMoRan. A bányaóriás a saját prognózisát is meghaladó mennyiségű rezet hozott felszínre a negyedévben.
Vágólapra másolva!

Részvényenként 74 centes nyereséget ért el a világ legnagyobb, tőzsdén jegyzett rézbányája, a Freeport-McMoRan Copper & Gold a negyedik negyedévben, lepipálva a 72 centes elemzői konszenzust. Az árbevétel 4,51 milliárd dollár volt a negyedévben, szemben az elemzői konszenzusban szereplő 4,47 milliárd dollárt.

A részvény nyitás előtt 1,4 százalékos emelkedést mutat kedvező gyorsjelentésre.

A társaság 972 millió font rezet értékesített a negyedévben, szemben az egy évvel ezelőtt 823 millió fonttal. A negyedéves teljesítmény ezen a téren meghaldta még a menedzsment előző negyedéves gyorsjelentéshez kapcsolt 930 millió fontos prognózisát is. A társaság megerősítette a 2013-ra vonatkozó 4,3 milliárd fontos rézkitermelési előrejelzését.

A negyedév során a réz árfolyama valamelyest emelkedett a negyedév során, és a londoni jegyzések alapján 5,2 százalékkal volt magasabb a negyedéves átlagár, mint egy évvel korábban, ami szintén segítette a Freeport árbevételét, egy font rézre eső átlagos értékesítési ár 3,42 dollárról 3,6 dollárra emelkedett 2011 negyedik negyedévéhez képest, hiszen a már emleített közel egymilliárd font rézkitermellés mellett csupán 21 millió fontnyi molibdént sés 251 ezer fontnyi aranyat hozott a felszínre a társaság.

A Freeport számára kedvező fejlemény lehet, ha a globális gazdasági növekedés élénkül, hiszen az a "Mr. Gazdaság"-ként is emlegetett réz árfolyamát tovább emelné az élénkülő kereslet révén. A Freeport kitermelése túlnyomó részben a rézre koncentrálódik, a már említett, közel egymilliárd fontnyi réz mellett a társaság 251 ezer font aranyat és 21 millió font molibdént hozott felszínre a negyedév során.

A réz határidős árfolyama (dollár)

Forrás: [origo]

Bizonytalanságot hoznak a felvásárlások

A Freeport-McMoRannal szemben a jó negyedév ellenére megmaradhat az óvatosság, miután a cég tavaly év végén jelentős méretű akvizíciókat jelentett be. A Freeport visszatér a gyökereihez, és 9 milliárd dollárért vásárol fel két olajkitermeléssel foglalkozó vállalatot, a McMoRan Explorationt és a Plains Exlporation &Productiont. A felvásárlások hírére a Freeport részvényesei nem reagáltak kitörő örömmel, december 5-én a részvény 10 százalék feletti esést mutatott. A Freeport akkor úgy kommentálta a döntést, hogy nem talált a rézbányák között megfelelő méretű és minőségű célpontot.

Freeport-McMoRan Copper (NYSE)