Vágólapra másolva!
Hirtelen gyengüléssel reagált a forint árfolyama a jegybanknál várható személycserékről szóló újabb lapértesülések hatására. Matolcsy György jegybankelnöki esélyesként való ismételt megnevezését láthatóan kedvezőtlenül értékelik a piaci szereplők, de a mostani eladási hullám hátterében akár Töröcskei István nevének felmerülése is állhat. Nem szabad eközben arról sem elfeledkezni, hogy a nemzetközi piacokon borongós hangulat uralkodik, ami szintén kedvezőtlenül hat a forint árfolyamára. Délután 4 óra körül újabb napi mélypontot ütött a forint, 294,7-nél is járt az árfolyam
Vágólapra másolva!

16:15 - Újabb napi mélypont

Délután új napi mélypontot (az EURHUF grafikonon csúcsot) ütött a forint az euróval szemben, a jegyzések 294,7-nél is megfordultak. Nem múlik a rosszkedv tehát a forint piacán, amit tovább tetéz a nyugat-európai tőkepiacokon látott bizonytalankodás, miközben az amerikai tőzsdék sem nyitottak igazán nagy halleluja hangulatban a háromnapos hétvége után.

EURHUF (3 perces)

A forint ezzel ma messze kilóg a legfontosabb régiós versenytársak közül, a zloty és cseh korona nagyjából fej-fej mellett mozog a tegnapi záróérték felett valamivel. Ez arra utal, hogy kifejezetten magyarországi hírekre reagálnak a befektetők, és csak a forint szenvedi meg ezeket a reakciókat, ami megerősíti a délelőtti sejtést, miszerint a jegybankelnök-választással kapcsolatos pletykák és híresztelések állnak a háttérben. A mai állampapíraukció sem hozott lehengerlő eredményt, az 1,8-szeres lefedettség inkább az átlag alattinak tekinthető, bár a hozamok igazán lényeges elmozduást nem mutattak.

A forint az euróval szemben ezzel egyébként technikai szemmel nagyon "szépen" felpattanni látszik a december eleje óta építgetett emelkedő trendcsatorna alsó széléről. Ha fennmarad a forinttal szemben bizonytalan, negatív hangulat, akkor az árfolyam célba veheti a csatorna tetejét, ami már akár azt is jelentheti, hogy hamarosan hármassal kezdődik majd az euró-forint kurzus. A forint gyengülése nem érheti teljesen felkészületlenül az Investor.hu olvasóit, hiszen már tavaly év végén is erre figyelmeztettünk, de hétfőn megjelent elemzésükben is arról írtunk, hogy lényegesen több tényező mutat a gyengülés irányába, mint ellenkezőleg.

EURHUF (napi grafikon)

10:43 - Nem szereti a pletykákat a piac

Nem fogadta jól a forint árfolyama a jegybankelnöki pozíció esélyeseiről szóló újabb lapértesüléseket. Bár egyáltalán nem biztos, hogy a hazai fizetőeszköz piacán Matolcsy György legnagyobb elnöki esélyesként való megnevezése okozott mérsékelt riadalmat, más konkrét magyarspecifikus hír hiányában jelenleg ez tűnik a leginkább valószínűnek a nemzetközi befektetői hangulat romlása mellett. Matolcsy mellett már az alelnöki posztok esélyeseiről is pletykálnak, Patai Mihály nevének felmerülése azonban a szakmai múltat tekintve alapvetően kedvező megítélés alá kell, hogy essen.

Mivel Matolcsy neve már jó ideje közszájon forog, mint jegybankelnöki esélyes, ezért elképzelhető, hogy az eladási hullám egy másik név bedobása miatt bontakozott ki. A Napi szerint Töröcskei István, az ÁKK jelenlegi vezérigazgatója válthatná majd Simor Andrást, akinek a neve eddig nem merült fel a jegybankelnöki pozíció legesélyesebb várományosai között.

A piaci szereplők legnagyobb félelmei a márciusi jegybankelnök váltással kapcsolatban, hogy a monetáris politika unortodoxnak mondható lépésekkel kívánja majd segíteni a gazdaság növekedését. A lehetséges lépések a kockázatok fokozódását és a forint árfolyamának gyengülését eredményezhetik a szakértők szerint, az utóbbi időszak forintgyengülése tehát már alapvetően a jegybanki fordulatra való felkészülés jegyében telhetett.

A hazai fizetőeszköz árfolyama tavaly november vége óta mozog gyengülő trendben, melynek alső trendvonalát a napokban érte el az árfolyam. Innen következett a mai felpattanás, melyet követően a technikai elemzés szabályai szerint a sáv felső széléhez indulhat el az árfolyam. A hazai fizetőeszköz gyengélkedésének irányába mutathat az is, hogy múlt héten az ötven napos mozgóátlag alulról metszette a kétszáz naposat.

A devizahitelesek nagytöbbségének ezúttl nem kell aggódva figyelnie a forint gyengülését, hiszen a svájci frankot is adni kezdték a befektetők az euróval szemben. Ennek hatására a forint árfolyama a svájci frankhoz képest az utóbbi hónapokban stabil szinteken ragadt, nem mutatkozott a kurzus érdemi gyengülése.