Így jött össze a 607,5 milliárdos hiány

Vágólapra másolva!
Társasági adóból és bankadóból kevesebb folyt be a vártnál, de rendkívüli kiadásra, kormányzati támogatásra is kevesebb ment el tavaly. A végére várhatóan sikerült három százalék alatt tartani a hiányt.
Vágólapra másolva!

Az előzetes adatnak megfelelően a magyar állam tavaly 607,5 milliárd forinttal költött többet, mint amekkora bevétele volt - tájékoztatott a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Ez a GDP 2,1 százaléka, ami kisebb a 671,9 milliárd forintos módosított előirányzatnál.

A központi költségvetés tavaly 620,1 milliárd forintos, a társadalombiztosítási alapok 117,8 milliárdos hiánnyal zártak, az elkülönített állami pénzalapok pedig 130,4 milliárd forint többletet mutattak.

Miből mennyi?

A főbb adóbevételek esetében az előirányzathoz képest elmaradtak a társasági adó, az egyszerűsített vállalkozói adó, a pénzügyi szervezetek különadói, az általános forgalmi adó és a személyi jövedelemadó bevételei, viszont magasabb összegben teljesültek a jövedéki adó, az illetékbevételek, valamint az egyes ágazatokat terhelő különadók. Nagyobb mértékben realizálódtak az előirányzatnál a költségvetési szervek bevételei, az állami vagyonnal kapcsolatos befizetések, valamint az egyéb bevételek.

A kiadások esetében elmaradtak a törvényi előirányzattól a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok kiadásai, a kormányzati rendkívüli kiadások, az önkormányzati adósságok törlesztéséhez nyújtott támogatások és az EU költségvetéséhez kapcsolódó hozzájárulások. Ugyanakkor magasabb mértékben realizálódtak többek között az egyedi és normatív támogatások, a költségvetési szervek kiadásai (a bevételi többleteikkel összhangban), valamint az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások is.

A kamatkiadások a 2012. évben az 1065 milliárd forintos törvényi előirányzathoz képes 137 milliárd forinttal többet, 1202,4 milliárd forintot tettek ki, a kamatbevételek pedig az 59,3 milliárd forintos előirányzathoz képest 86,6 milliárd forinttal magasabb összeget, 145,9 milliárd forintot értek el. A 2012. évi tényleges nettó kamatkiadás (1056,5 milliárd forint) így összességében 50,8 milliárd forinttal tért el az eredeti előirányzattól.

A társadalombiztosítási alapok a 2012. évet a 35,3 milliárd forintos tervezett hiányhoz képest 117,8 milliárd forintos deficittel zárták, ami a Nyugdíjbiztosítási Alap 70,8 milliárd forintos, valamint az Egészségbiztosítási Alap 47,0 milliárd forintos hiányából tevődik össze. A bevételi oldalon az előirányzatnál kedvezőbben teljesültek többek között a szociális hozzájárulási adó és járulék bevételei, valamint az egészségügyi hozzájárulások. A kiadások esetében a törvényi előirányzatot meghaladóan alakultak többek között a nyugdíjkiadások, a gyógyító-megelőző ellátások és a gyógyszertámogatások.

Az elkülönített állami pénzalapok 2012. évi 130,4 milliárd forintos többlete a Nemzeti Foglalkoztatási Alap 87,5 milliárd forintos, a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap 21,6 milliárd forintos, a Központi Nukleáris Pénzügyi Alap 17,7 milliárd forintos, a Nemzeti Kulturális Alap 4,0 milliárd forintos többletéből, valamint a Bethlen Gábor Alap 0,4 milliárd forintos hiányából alakult ki. Az elkülönített állami pénzalapok egyenlege a 2012. évi 53,0 milliárd forintos törvényi előirányzatnál kedvezőbben alakult.

Meglesz a 2,7 százalék

Az NGM jelezte: a 2012. évi hiány alakulása jó alapot ad arra, hogy teljesüljön a kitűzött 2,7 százalékos GDP-arányos, uniós módszertan szerinti hiánycél. (Az Európai Unió pénzügyminiszteri tanácsának ajánlása és a magyar kormány vállalása szerint a magánnyugdíjpénztárból átlépők miatti 50,9 milliárd forintos többletbevételt itt nem számolták.)

A pontos adatokat 2013. március végén az Európai Uniónak hivatalosan megküldött, úgynevezett EDP-jelentésben közli majd a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).