294 forintnál ragadt az euró

Vágólapra másolva!
Kedden a reggeli 292,5-293 forint közötti árfolyamról 295 közelébe került napközben az euró jegyzése. Délutánra 294 forintra ereszkedett a kurzus, de továbbra is az látszik, hogy a forint igen sérülékeny.
Vágólapra másolva!

A gazdasági növekedés tekintetében eltér a magyar kormány és az IMF álláspontja - mondta Varga Mihály a köztévében. Kijelentette, hogy ha megmerevednek a frontok, akkor kicsi az esélye a megállapodásnak, mert az IMF készenléti hitelt szeretne adni, mi pedig elővigyázatosságit szeretnénk. A hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter szavai nem jelentenek meglepetést, de jelzi, hogy a tartósan 290 forint feletti euró nem éri el a kormányzat fájdalomküszöbét.

Az euró árfolyama kedden 294,5 forint felett is járt, szemben a kora reggeli 292,5-ös szinttel. Este 294 forint közelében jegyzik a közös európai devizát.

Wolfgang Ernst, a Raiffeisen bécsi elemzője szerint az euró árfolyama 300 forint fölé emelkedhet márciusra. A közgazdász szerint a forintot gyengítik a központi bankkal kapcsolatos félelmek és az, hogy valószínűtlen az IMF-megállapodás létrejötte. Az elemző úgy látja, kedvezőtlenek a gazdasági kilátások, és a Fitch Ratings a múlt héten jelezte, hogy nem tervezi Magyarország felminősítését a közeli jövőben.

A forint mai esésében szerepet játszott, hogy a Bank of Japan csak 2014-től vezet be likviditásfokozó intézkedéseket. "A nemrégiben megválasztott japán kormány új gazdasági trendet szeretne felállítani, ezért a két évtizede stagnáló szigetország jegybankját példátlan lépésre ösztönözte" - írta Soós Róbert. Az XTB Magyarország piaci elemzője kiemelte, hogy nyílt végű, azaz korlátlan kötvényvásárlásra kötelezte el magát a japán jegybank, egészen a 2 százalékos infláció eléréséig (jelenleg -0,2 százalék) annak érdekében, hogy fogyasztásra bírja végre a lakosságot.

A tanácstagok azonban csak a jövő évtől tervezik beindítani az Egyesült Államok jegybankjának szerepét betöltő Federal Reserve eszközvásárlásához hasonló programjukat, vagyis egyelőre tartózkodnak az azonnali stimulusok bevezetésétől. "Ez a piacok számára negatív meglepetés" - vélte az elemző.

A világ vezető tőzsdeindexei azonban nem szenvedtek el nagyobb gyengülést. Az európai tőzsdék 0,5-0,7 százalékos mínuszban zártak, a BUX viszont 2,3 százalékot esett kedden. A forint és a pesti tőzsde teljesítménye jelzi, hogy a külpiaci kockázatok és a profitrealizálás mellett - a BUX sokat emelkedett az elmúlt napokban - belföldi események is szerepet játszanak az esésben.

Egyre többen találgatnak arról, hogy ki váltja Simor Andrást a Magyar Nemzeti Bank élén márciustól, és a piaci szereplők tartanak attól, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter ülhet Simor székébe.

A forint gyengélkedése azzal is összefügghet, hogy az MNB monetáris tanácsa elemzők szerint tovább csökkentheti az alapkamatot, annak ellenére, hogy a hazai deviza egyre közelebb kerül a 300-as szinthez az euróval szemben. Az elmúlt napokban azonban megjelentek olyan elemzői vélemények is, hogy az MNB átmenetileg megszakíthatja az öt hónapja tartó kamatvágási ciklusát, ha a január végi kamatdöntésen 300 közelében lesz az euró.