Vágólapra másolva!
A tegnapi kisebb emelkedés után ma korrigálni kezdhette a múlt heti kiváló teljesítményét a magyar részvényindex, mely a főbb papírok vezetésével kezdett gyengülni. Az OTP és a Magyar Telekom szintén lokális csúcsaikról ereszkednek lejjebb. A befektetők vételi kedvét az sem tudja meghozni, hogy a HVG értesülései szerint a kormány két embert keres a jegybank élére, és Matolcsy György, valamint Patai Mihály lehet a befutó. Ennek a hírére a forint is gyengülni kezdett, és a 294-es szint felé kezdett indulni az euróval szemben. Európában nincsenek nagy mozgások, és egyelőre nem tudott kitörő örömet okozni a japán jegybank új, korlátlan eszközvásárlási programjának a híre. Az indexek tegnapi záróértékük körül mocorognak. Jó hír viszont, hogy Görögország megkapta a következő hitelrészletet.Olvassa el reggeli ázsiai és amerikai piaci összefoglalónkat is: Korlátlan pénznyomtatásba kezd a japán jegybank
Vágólapra másolva!

Korrigálni kezdett a BUX

Az elmúlt napok jó teljesítménye után úgy néz ki korrigálni kezd a magyar részvényindex, mely nyitás után 0,6 százalék körüli mínuszt szedett össze, amivel alulteljesíti régiós társait.

A gyengülést a HVG információi is elősegíthették, melyek szerint két személyt is keres a jegybank élére a kormány. A befutó páros Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter és Patai Mihály a Bankszövetség novemberben lemondott vezetője lehet. A kormány azért keres mindjárt két vezetőt, mert Simor András jelenlegi MNB-elnök mandátuma mellett Karvalits Ferenc alelnök megbízatása is lejár. A másik alelnök, Király Júlia mandátuma júliusban jár le, a helyére az előbbiekhez képest kevésbé fajsúlyos szakemberrel számolnak.

További hír, hogy 175 milliárd forintért veheti meg a kormány az E.ON hazai gázüzletágát a Napi Gazdaság információi szerint. A 600 millió eurós vételár egyrészt a korábban sajtó által megszellőztetett 800 millió eurós összeget és a Népszabadság tegnapi 0,8-1 milliárd eurós értesülését is alulmúlja. Ugyanakkor az MVM korábbi vezérigazgatója szerint korábban 340 millió euróra értékelték a cégeket.

Forrás: [origo]

A BUX-ot az egyaránt korrigálásba kezdő főbb papírok húzzák lejjebb, az OTP a múlt héten másfél éves csúcsára került, most viszont 1 százalékkal csúszott lejjebb. Rajta kívül a MOL 0,3 százalékot, a Magyar Telekom 0,7 százalékot, a Richter pedig 0,1 százalékot veszített értékéből. A másik gyógyszerpapír, az Egis is 0,2 százalékot esett már.

Forrás: [origo]

A forint gyengülni kezdett reggel, valószínűleg Matolcsy György jegybank elnöki kinevezésének a hírére, és az euróval szembeni kurzusa 294 felé kezdett megindulni. A dollár/forint árfolyama 219,8 körül, a svájci franké 236,3-nál tanyázik.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Megkapta az újabb részletet Görögország

Ázsiához hasonlóan vegyes mozgásokkal kezdték a napot az európai tőzsdék, ahol a befektetők egyelőre úgy tűnik nem örültek meg a japán jegybank új, korlátlan eszközvásárlási programjának a hírének.

Jó hír viszont, hogy jóváhagyták az eurózóna pénzügyminiszterei a Görögországnak nyújtandó segély következő részletét, így 9,2 milliárd eurót kap az ország. Az összegből 7,2 milliárd euró kötvények formájában kapnak meg, ami a bankok feltőkésítését szolgálja, míg 2 milliárd eurót készpénzben. A segély része a korábban elfogadott 49,1 milliárd eurós segítségnek.

Ezen túl Jean-Claude Juncker helyét az eurócsoport élén Jeroen Dijsselbloern veszi át, aki a holland pénzügyminiszteri posztot cseréli le az új megbízásért.

Az Európai Unió pénzügyminiszterei mai ülésükön minden bizonnyal elfogadják a pénzügyi tranzakciós adó tervét, ami után az országok eldönthetik, hogy bevezetik-e vagy sem. Az adó kidolgozásának részletei viszont még hátra vannak.

Forrás: [origo]

Az EADS 1,2 százalékot erősödött, miután a légitársaság vezérigazgatója közölte, hogy a cég a négy fő divíziójában a korábbi terveknek megfelelő, vagy attól jobb profit és árbevétel számokat tesz majd közzé. A vállalat február 27-én számol be 2012-es teljesítményéről, melyben az Airbus repülőgépgyártó egység kimagaslóan szerepelt.

A BHP Biliton és az Anglo American egyelőre nem mutat jelentősebb elmozdulást annak ellenére, hogy mindkét társaság mintegy 10 milliárd dolláros értékvesztést könyvelhet el az eszközein a Reuters szerint. Az előbbi ,1 százalékos pluszban, az utóbbi pedig 0,2 százalékos mínuszban forog.

A mai makroadatok közül érdemes lesz figyelni a német Zew gazdaségi hangulatindex január alakulására, melyre 12 pontos értéket várnak előzetesen. Az adatot délelőtt 11 órakor hozzák nyilvánosságra.