Kár volt riogatni - Még mindig bivalyerősek a tőzsdei cégek

3
Vágólapra másolva!
Várakozásoknál jobban telt eddig a negyedik negyedéves gyorsjelentési szezon Amerikában, vagyis úgy tűnik a részvénypiaci hegymenetet potenciálisan veszélyeztető faktorok közül egyet elkezdhetünk lehúzni a listáról. A vállalatoknak már több mint a tizede közzétette számait, melyek nagy többsége egy részvényre jutó eredmény (EPS) szintjén továbbra is erős képet fest, sőt ezúttal a cégek kétharmada már bevételi soron is pozitív meglepetést okozott. Eddig a bevételi várakozásokat átlagosan 1,2 százalékkal, az eredményvárakozásokat pedig 8 százalékkal múlták felül a vállalatok, vagyis ha a további jelentések nem rondítanak bele érdemben ebbe a képbe, úgy talán még az előzőnél is - jó értelemben véve - kerekebb jelentési szezont tudhatunk majd magunk mögött.
Vágólapra másolva!

A többség kellemes meglepetést okoz

Eredménysoron az amerikai vállalatok zöme (több mint 70 százaléka) a várakozásoknál erősebb negyedik negyedéves számokat tett közzé. A fogyasztási javakat előállító, a szolgáltató szektorokba tartozó, vagy az ipari vállalatok voltak legnagyobb arányban sikeresek, miközben az olaj és gázipari cégek eddig lemaradónak tűnnek (igaz közülük még csak mindössze ketten jelentettek, ami egyelőre nem sokat mond a 41 tagot számláló szektor teljesítményéről).

Mivel a magas szinteken álló profithányadok tarthatóságát egyes piaci szereplők egyre inkább megkérdőjelezik, a befektetők egyre szorosabb figyelemmel követik a bevételi számok alakulását. Ezúttal etekintetben sem lehet panasz, hiszen egyelőre a vállalatoknak a kétharmada tudott várt feletti számot hozni. Egy szezonnal korábban az fájt nagyon a befektetőknek, hogy a jó eredményszámok ellenére a bevételi soron mindössze alig több mint az S&P 500 komponensek 40 százaléka tudott pozitív meglepetést okozni. Eddig legalábbis úgy tűnik, hogy ezen a téren nagy változást hozott az év vége, ami talán részben a konzervatívabb elemzői prognózisokkal is összefüggésben lehet.

Szép felülteljesítés

Nemcsak nagy számban, de a konszenzushoz mért eltérés nagyságát tekintve is szemmel látható módon sikerült teljesíteni. Pofitsoron a fogyasztási javak és a pénzügy szektor tűnik a legerősebbnek (utóbbinál ráadásul már a cégek nagy száma, harmada jelentett), bevételben pedig az alapanyagszektor és az ipar pozitív teljesítményét lehetne kiemelni. A technológiai cégek azok, melyek esetében a bevételi szám ugyan vártnál rosszabb lett, az eredmények tekintetében (talán a költségoldali alkalmazkodásoknak köszönhetően) átlagosan közel 5 százalékkal az elemzői prognózisok feletti értékek születtek.

Jó számokra jó a visszhang

A vállalati jelentésekre adott piaci reakciók is megerősíthetik azokat a véleményeket, melyek szerint a befektetők egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek a bevételi számok alakulására. A jelentések hatására kibontakozott egy napos árfolyammozgásokból kitűnik, hogy jellemzően a nagyobb bevételi meglepetést okozó cégek tudtak az árfolyam tekintetében is jól teljesíteni.

Nem mindegy persze az sem, hogy az eredmények szintjén milyen irányú meglepetést sikerül elérni. A szolgáltató szektorban például a vártnál kedvezőtlenebb EPS számok az árfolyamok csökkenéséhez vezetett.

Kár volt ennyire félni

Jól halad eddig a vállalati jelentési szezon és ha a későbbiekben is a mostanihoz hasonló trend érvényesül, akkor a vállalati teljesítmények várhatóan nem jelentenek majd veszélyt a jó ideje dübörgő tengerentúli ralira. A tényszámok alakulása persze csak egy tényező a sok közül, amire a befektetők figyelnek. Mivel a cégek értékelése elsősorban a jövőbeli profittermelés mértékéből indul ki, a menedzsmentvárakozások alakulása talán még fontosabb lehet annál, mint hogy a negyedik negyedév hogyan sikerült.

Az S&P 500 index alakulása (pontban)