Kitörő lendületben az OMV

Vágólapra másolva!
Eladta az OMV az osztrák stratégiai olajkészletek kezelésével foglalkozó leányvállalatát az ELG-nek. A vételárról egyik fél sem árul el részleteket, annyi azonban ismert, hogy az OMV az idei első negyedéves jelentésében a tranzakcióhoz köthetően 440 millió eurós pozitív hatást fog elkönyvelni üzemi eredménysoron. Ez egyben azt is jelentheti, hogy a vállalat minden idők legmagasabb üzemi eredményét produkálhatja majd, igaz egyszeri tételnek köszönhetően.Nemcsak a downstream szegmensben elkezdett eszközértékesítések haladnak jó ütemben, hanem a részvények árfolyama is igen lendületes emelkedésen van túl. A napokban egy fontos ellenállást is leküzdött a kurzus, amivel egy igen méretes emelkedő háromszögből sikerült kilépnie.
Vágólapra másolva!

Eladta a leányt az OMV

Az OMV számára, mint olajat és olajtermékeket importáló vállalatnak törvényi kötelezettsége van arra vonatkozóan, hogy az általa éves szinten importált olaj mennyiségének 25 százalékát krízishelyzetben elérhető tegye. Az így felhalmozott nagyságrendileg egymillió tonnányi stratégiai olajkészlet kezelését az OMV 100 százalékos leányvállalata, az LMG végzi.

A downstream szegmensben tervezett eszközértékesítések részeként azonban az olajcég eladja a stratégiai készletekkel kapcsolatos leánycégét, melynek az első negyedévben 440 millió eurós pozitív hatása lehet üzemi eredmény szintjén. A lépést az OMV profiltisztításként is értelmezi, hiszen annak következtében a downstream szegmens teljesítménye jobban összemérhető lesz majd a versenytársak hasonló tevékenységével. A lépéssel tovább folytatódik a vállalat downstream szegmensben megkezdett profiltisztítása, ami alapvetően beleillik a társaság által hirdetett új stratégiai képbe.

Az első negyedév nagy egyszeri nyereségének köszönhetően az osztrák olajvállalat minden idők legmagasabb üzemi eredményét érheti majd el.

Kitörő lendületben a papír

Miközben a downstream szegmensben az eszközértékesítések jól haladnak, a részvény árfolyama is szépen kúszik egyre nagyobb magasságok felé. Másfél éve nem látott szinteken járunk úgy, hogy közben igen erős ellenállásokat hagyott maga mögött a részvény. Egy igen méretesnek mondható emelkedő háromszögből tört ki a papír, ami a technikai elemzés szabályai szerint még jókora emelkedéssel is kecsegtethet az előttünk álló időszakban.

Az OMV árfolyama (EUR)