Jön a 20 százalékos játékadó

Vágólapra másolva!
Évente 100 millió forintot kell letennie az államnak, aki online szerencsejátékkal akar foglalkozni. Ezen felül kéthetente 20 százalékos adó is terheli majd ezeket a cégeket, ha az Európai Bizottsághoz nemrég benyújtott tervek valóra válnak.
Vágólapra másolva!

Elkészült az online szerencsejátékok szabályozásáról szóló törvénytervezettel a kormány - számolt be elsőként a Fortunaweb.hu, a Dativus tanácsadócég szerencsejátékokkal foglalkozó oldala. Az Európai Bizottsághoz benyújtott tervezett értelmében az online sportfogadás játéktípusonként évente 100 millió forint koncessziós díjat kell majd fizetni.

A tervezet megfogalmazása szerint a "távszerencsejáték szervezés keretében sportfogadás, kártyajáték és kaszinójáték szervezhető hírközlési eszköz és rendszer útján". A dokumentum a sportfogadás fogalmát is definiálja agár- és lóversenyre, valamint sportmérkőzésre vagy sporteseményre fogadásként.

A koncessziós díjon felül a játékszervezők kéthetente a tiszta játékbevételük 20 százalékának bevallására és egyidejű befizetésére kötelesek. Ezen felül "negyedéves gyakorisággal a tiszta játékbevétel 2,5 százaléka (legalább 100 ezer forint, legfeljebb 50 millió forint) szerencsejáték felügyeleti díj fizetésére köteles".

Aki online szerencsejáték szervezésébe fog, még egy költséggel kell majd számolnia, az engedélyezési díj mértéke azonban csak egy miniszteri rendeletből derül majd ki. Örülhet viszont, aki a jövőben nyereményhez jut, mert nem kell majd utána személyi jövedelemadót fizetnie.

A tavalyi tervek értelmében a kormány 10 milliárd forintos bevételre számít az online szerencsejátékok adójából.

Az online szerencsejátékok szabályozása régóta húzódik. A törvény betűje szerint jelenleg Magyarországon tilos, illetve állami monopólium az online sportfogadás, gyakorlatilag azonban számos oldal működik külföldi szerverekről.

A Szerencsejáték Zrt. is régóta készül rá, hogy elindul saját sportfogadási oldalával, de annak bevezetése folyamatosan csúszott. Január elejére végül elkészült az oldal, de jelenleg csak a tesztelés folyik.