Vágólapra másolva!
Továbbra is múlt heti remek teljesítményét korrigálhatja a magyar részvényindex, mely délben kisebb mínuszban mocorog a főbb papírok esése miatt. Európában nyugodtabb kereskedés zajlik, mivel az amerikai börzék délután nem fognak kinyitni Martin Luther King napjának ünneplése miatt. A piacok gyakorlatilag nem mozdulnak, és tartják megszerzett előnyüket, melyeket az a hír segíthet, hogy Amerikában úgy tűnik megegyeznek az amerikai adósságplafon 3 hónapos kiterjesztéséről.
Vágólapra másolva!

Visszaesett a Magyar Telekom

Továbbra is kisebb mínuszban forog a BUX, amivel kissé lemaradt európai társaitól. A magyar részvényindex kissé gyengébb teljesítményében az játszhat szerepet, hogy a múlt héten rendre remekül teljesített, ami után most megpihenhet, és korrekcióba kezdhet. A szomszédos piacok is a gyengülés útjára léptek, melyek közül a cseh PX index már 0,7 százalékkal került lejjebb.

Forrás: [origo]

A BUX-ot egyelőre csupán a Richter 0,3 százalékos emelkedése segítheti, a többi főbb papír a negatív tartományban mozog.

A Magyar Telekom nem tudta megtartani reggeli előnyét annak ellenére, hogy megbukott az e-útdíj tender, miután a győztes Getronics visszalépett. Ezzel pedig újra megnyílt az út leánya, a T-Systems előtt, hogy beugorjon a győztes helyére. A telekomcég részvényei 0,3 százalékot estek.

Rajtuk kívül a MOL 0,2 százalékot, az OTP 0,6 százalékot, az Egis pedig 0,4 százalékot veszített értékéből.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül az E-Star 0,8 százalékos pluszban forog annak ellenére, hogy a cég egyik nagytulajdonosa, a brit Martin William Gordon Palmer üzletemberhez köthető Sandling Enterprises eladta összes részvényét. Az alternatív energiaszolgáltató papírjai történelmi minimumuk, 118 forintos árfolyam közelében mozognak.

A Plotinus-ra egyelőre nem született kötés. A cég egyébként közzétette gyorsjelentését, és a társaság 55,6 millió forintos veszteséggel zárta a 2012-es évet, miután negyedik negyedév 90 millió forintos veszteséggel zárult a cég számára. Az előző év nem tekinthető sikeresnek, ugyanis a társaság módosított egy részvényre jutó saját tőkéje 1 százalékkal, 1814 forintra emelkedett, igaz, az elmúlt héten már 2120 forintos magasságban is járt az érték.

A forint kisebb erősödést produkál a főbb devizákkal szemben, az euró/forint kurzusa 292,8 körül, a dolláré 220,1 körül, míg a svájci franké 235,8 körül tanyázik.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Nincs nagy mozgás Európában

Az amerikai tőzsdék zárva tartása miatt alacsonyabb forgalmú a kereskedés Európában is, ahol alapvetően pozitív hangulat uralkodik az amerikai adósságplafon ideiglenes megemelése körüli híresztelések miatt. A republikánusok ugyanis úgy nyilatkoztak, hogy hajlandóak belemenni az adósságlimit megemelésébe, de annak csak 3 hónapos kiterjesztésébe egyeznének bele. Ezért cserébe a költségvetés általuk óhajtott kiadásoldali lefaragását várják.

Ezen túl az eurózóna pénzügyminiszterei megtartják idei első ülésüket Brüsszelben. A tanácskozás során a legfontosabb téma az lesz, miként nyújtsanak segítséget a nehéz helyzetben lévő bankoknak.

A részvényindexek gyakorlatilag reggeli értékeik körül tanyáznak, és tartják kisebb pluszaikat.

Forrás: [origo]

A BASF 1 százalékos drágulással segíti a német DAX-ot, miután olyan hírek láttak napvilágot, hogy 900 millió dollárért megvásárolhatja a társaság a Pronova BioPharmát, melyet most jelenthetnek be a Bloomberg forrásai szerint. A norvég biotechnológiai cég részvényeseinek 90 százaléka támogatja az ügyletet.

Ezen túl a Richemont 6 százalékos mínuszban forog, mután csupán 5 százalékkal bővült a harmadik negyedév során a svájci luxusipari cég árbevétele éves alapon, miközben a piacok 7,6 százalékos növekedést vártak.