Felzárkózott a nagyot hajrázó BUX az alvó Európához

Vágólapra másolva!
Nagy hajrát indítva csatlakozni tudott az európai tőzsdékhez a BUX, mely újra felülteljesítette régiós társait, és kisebb pluszban fejezte be a napot. Jó teljesítményét a blue-chipek emelkedésének köszönheti, melyek feltápászkodva a mínuszokból a pozitív tartományban tudtak zárni. Európában lagymatag kereskedés zajlik egész nap az amerikai tőzsdék zárva tartása miatt, az indexek gyakorlatilag alig mozdultak el reggel megszerzett kisebb pluszaikból.  
Vágólapra másolva!

Egész napos lecsorgás után pluszban zárt a BUX

Erősödni tudott zárásra a BUX, mely régiós társait újra felülteljesítve felzárkózott az európai börzékhez, és végül 0,4 százalékos pluszt szedett össze. A lengyel WIG 20-at a történelmi csúcsra ugró Alior Bank segítette minimális emelkedéshez.

Forrás: [origo]

A BUX-ot főleg az OTP és a MOL húzta feljebb, mindkét papír 0,5 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést.

A Magyar Telekom is nagyot hajrázott, melyet az a hír is segíthetett, hogy megbukott az e-útdíj tender, miután a győztes Getronics visszalépett. Ezzel pedig újra megnyílt az út leánya, a T-Systems előtt, hogy beugorjon a győztes helyére. A kormánynál a kudarc ellenére úgy vélik, hogy a tervekkel összhangban idén elindulhat az e-útdíj rendszer.

A többi blue-chip közül a Richter 0,1 százalékot erősödött, az Egis viszont 0,2 százalékot gyengült.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül az E-Star pénteki záróértékén zárt, miután a cég egyik nagytulajdonosa, a brit Martin William Gordon Palmer üzletemberhez köthető Sandling Enterprises eladta összes részvényét. Az alternatív energiaszolgáltató papírjai történelmi minimumuk, 118 forintos árfolyam közelében mozognak.

A Plotinus 1,2 százalékot tudott ma erősödni. A cég egyébként közzétette gyorsjelentését, és a társaság 55,6 millió forintos veszteséggel zárta a 2012-es évet, miután negyedik negyedév 90 millió forintos veszteséggel zárult a cég számára. Az előző év nem tekinthető sikeresnek, ugyanis a társaság módosított egy részvényre jutó saját tőkéje 1 százalékkal, 1814 forintra emelkedett, igaz, az elmúlt héten már 2120 forintos magasságban is járt az érték.

További hír, hogy 0,8-1 milliárd euróért vásárolhatja meg az állami tulajdonú MVM az E.ON gáztárolóit a Népszabadság információi szerint. A szerződést a hónap végéig írhatják alá a felek. Mártha Imre, az MVM korábbi vezérigazgatója nemrégiben nyilatkozott az Index.hu-nak, amiben kifejtette, hogy mintegy 500 millió eurós veszteséget okozna az államnak, ha a sajtóban kiszivárgott 800 millió euró körüli árfolyamon vásárolná meg az E.ON gázüzletágát.

A forint piacán sincs ma nagy mozgás, a hazai fizetőeszköz szinte meg se mozdul dél óta, és tartja a 292,7-es szintet az euróval szemben. A dollár/forint árfolyama 219,8 körül, a svájci franké 236 körül tanyázik.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Állóvíz Európában

Egész nap egy helyben tötymörögtek az európai piacok az amerikai tőzsdék zárva tartása miatt, és a nap vége előtt is tartják reggel megszerzett kisebb pluszaikat. Az indexek 0,3-0,6 százalékos emelkedésben mozognak, amit az amerikai adósságplafon ideiglenes megemelése körüli híresztelések segítettek megalapozni. A republikánusok ugyanis úgy nyilatkoztak, hogy hajlandóak belemenni az adósságlimit megemelésébe, de annak csak 3 hónapos kiterjesztésébe egyeznének bele. Ezért cserébe a költségvetés általuk óhajtott kiadásoldali lefaragását várják.

Forrás: [origo]

Az algériai terrorcselekmény és túszdráma miatt alaposan át kell gondolnia a további észak-afrikai terjeszkedési terveit a BP-nek az Independent szerint. A társaság a híreszteléseket hivatalosan nem erősítette meg, és a részvények minimális, 0,1 százaléko pluszban forognak.

Ezen túl a Richemont 5,1 százalékos mínuszban forog, mután csupán 5 százalékkal bővült a harmadik negyedév során a svájci luxusipari cég árbevétele éves alapon, miközben a piacok 7,6 százalékos növekedést vártak.

5 százalékot meghaladó pluszban tartózkodik az Admiral, mivel Goldman Sachs meggyőződéses vételre ajánlja a részvényt 15 fontos célárral. A részvény 2011 októbere óta nem járt ilyen magasságokban.

A Nokia 2 százalékot, a Siemens pedig 0,9 százalékot drágult, miután közös leányvállalatuk, a Nokia Siemens Networks nyilvános kötvénykibocsátásra készül, hogy a befolyó összegből jövőbeli befektetések finanszírozását, és jelenlegi bankhitelek visszafizetését valósítsák meg

Mai szünnap után holnap beindul a gyorsjelentési szezon

Amerikában Martin Luther King napját ünneplik, ezért zárva tartanak a börzék. A nyersanyagok piacán viszont zajlik a kereskedés, a tengerentúli befektetők hiányában viszont nem mutatnak jelentős elmozdulást az árfolyamok. Az arany 0,1 százalékot veszített értékéből, míg a WTI olaj 0,4 százalékos esés után 95,1 dolláros szintnél tanyázik. A nemesfémet nem igazán támogathatja, hogy a Citigroup 4,2 százalékkal, 1675 dollárra csökkentette a rá vonatkozó célárát.

A mai szünnap után holnap folytatódik a gyorsjelentési szezon is, többek között a technológiai szektor nagyágyúi fognak bepörögni. Kedden a Google, az IBM és a Texas Instrument is közzéteszi számait.