Vágólapra másolva!
Nem sikerült jól a 2012-es üzleti év a Plotinus számára, a társaság 55,6 millió forintos veszteséggel zárt tavaly. Ennek ellenére a módosított egy részvényre jutó eredmény minimális mértékben, 1 százalékkal emelkedett, igaz, a befektetők számára kárpótlás lehet, hogy az elmúlt hetekben 20 százalék feletti növekedést mutatott fel a befektetési társaság ezen a téren.
Vágólapra másolva!

Gyenge negyedéve húzta le a Plotinust

A negyedik negyedévi 90 millió forintos veszteséget követően 55,6 millió forintos veszteséggel zárta az előző évet a Plotinus a 2012-es éves jelentés szerint. Ennek ellenére a módosított egy részvényre jutó saját tőke kis mértékben, 1 százalékkal emelkedett 2012-ben. A két változás közötti ellentmondás oka, hogy a társaság a valós, mögöttes vagyont piaci értéken határozza meg, ami így eltérhet a számvitelileg kimutatott vagyontól és eredményességtől.

A befektetési társaságot azonban nem kell leírni, ugyanis év vége óta igen jelentős mértékben, 23 százalékkal növelte a részvényesi vagyont. Múlt pénteken jelentette be, hogy egy hét leforgása alatt 8,2 százalékkal, 2120 forintra emelkedett a részvényesek által nagy figyelemmel követett módosított egy részvényre jutó saját tőke értéke, ami rekordmagasságnak számít a társaság történetében.

Forrás: [origo]

A derivatív eszközök bizonyultak a gyenge pontnak

A Plotinus befektetései jellemzően három kategóriába sorolhatók, a portfólióban a derivatív eszközök mellett részvények és kötvények is megtalálhatók, míg a harmadik csoportot a reálgazdasági eszközök alkotják.

2012-ben a Plotinus jelentős mértékben növelte a hosszabb távú kockázatos eszközök arányát a portfóliójában, melynek nagy része nem forint alapú. A befektetési társaság igen optimista a kínai piaccal kapcsolatban, ezért tovább növelte részesedését a kínai részvényekben. A vállalati kötvények terén is aktív volt a cég, novemberben az OPUS kötvények kitettsége csökkent, míg a Magnolia kötvényeké nőtt. Decemberben értékesítésre került a görög kötvények egy része is, melyen jelentős profitot könyvelhetett el a cég.

December végén 463 millió forintnyi hosszabb távú befektetéssel rendelkezett a Plotinus, ami így a saját tőke 61 százalékának felel meg. Ebből 64,3 millió forint magyar részvényekben, 125,3 millió forint külföldi részvényekben, 273,3 millió forint pedig eurós vállalati- és államkötvényekben. Év végén a hosszabb távú befektetések nem realizált eredménye mintegy 37 milliárd forint volt.

Forrás: [origo]

A leggyengébb teljesítményt a derivatív eszközök teljesítettek tavaly, 90 millió forintos veszteséget generálva, ugyanakkor az év végén nem realizált eredmény 49 millió forintos nyereséget tett ki.

A negyedik negyedévben a társaság reálgazdasági befektetéseiben nem történt változás, a David Gerincklinika Zrt.-ben rendelkezik 96,7 százalékos részesedéssel. További lehetőségek felkutatása folyamatosan zajlik. A Plotinus csakis olyan eszközökben gondolkodik, amelyek kiemelkedő megtérüléssel kecsegtetnek. Az elmúlt héten a társaság egy szomorú hírrel is szolgált, miszerint a David Gerincklinika forráshiányra hivatkozva nem kapott támogatást egy 1,4 milliárd forintos összköltségűre tervezett projekt megvalósítására.

Továbbra sincs tervben osztalékfizetés

A Plotinus a jelenlegi szabályozási környezetben továbbra sem szándékozik a szavazatelsőbbségi és a törzsrészvényeire osztalékot fizetni, az értéknövekedést ezen részvények esetén az árfolyam emelkedés teremtheti meg.