Lemondtak az állami mobilcég vezetői

Vágólapra másolva!
Elfogadta a tulajdonosi közgyűlés az állami mobilszolgáltató vezetőinek lemondását. A lemondás híre már korábban nyilvánosságra került, hivatalosan viszont csak most határoztak róla.
Vágólapra másolva!

A negyedik, állami mobilszolgáltató, a MPVI Mobil Zrt. tulajdonosi közgyűlése a pénteki nappal elfogadta Kalmár Istvánnak, az igazgatóság elnökének és Schmidt Pál vezérigazgatónak a lemondását az igazgatósági tagságról. Schmidt Pál vezérigazgatói jogviszonya is megszűnt. Az új vezérigazgató személyéről a testület később dönt. A két megüresedett igazgatósági helyre Bíró Viktort (MVM Net Zrt.) és Imre Tamást (Magyar Posta Zrt.) választotta meg a közgyűlés - áll a cég közleményében.

A Fővárosi Törvényszék tavaly szeptemberben jogerősen hatályon kívül helyezte a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (NMHH) a frekvenciaárverésen hozott korábbi határozatait. Az ítélet szerint a frekvenciapályázaton állami cég eleve nem is indulhatott volna egy hatályos kormányrendelet értelmében, de ezt a hírközlési hatóság és az MPVI vitatja, mivel az eljárás közben lépett hatályba az NMHH újabb rendelete, amely már nem tiltotta állami szereplő indulását a frekvenciatenderen. A cég által benyújtott felülvizsgálati kérelemről a Kúria hoz végső döntést, várhatóan február végén.

A törvényszék szerint a negyedik mobilszolgáltató MPVI Zrt. jogszerűtlenül nyerte el a jogot a hálózat kiépítésére, valamint a három korábbi piaci szereplő is jogszerűtlenül szerzett akkor újabb frekvenciablokkokat. Annak eldöntése, hogy az NMHH az eredeti állapotot állítja helyre vagy új tendert hirdet, meghaladta a bíróság hatáskörét, így erről nem szól az ítélet.

A frekvenciaárverés végeredményét a már piacon lévő mobilszolgáltatók támadták meg. A bírósági tárgyaláson elsőrendű felperesként a Magyar Telekom, másodrendűként a Telenor, harmadrendűként a Vodafone szerepelt a NMHH-val mint alperessel szemben. Az alperes oldalán beavatkozott a perbe az MPVI, és annak egyik tulajdonosa, az MFB Invest Zrt. is.

Az MPVI-nek még az év végéig el kellett volna indítania Budapest belső kerületeit lefedő saját mobilhálózatát. A hírközlési hatóság korábbi határozata értelmében a már működő három mobilszolgáltatónak kötelező lett volna belföldi roamingszolgáltatást nyújtania az állami szolgáltatónak arra az időre, amíg az még nem rendelkezik teljes belföldi lefedettséggel. E kötelezettség miatt fordultak a bírósághoz a már piacon lévő mobilszolgáltatók. A bíróság döntése szerint a roamingkötelezettséget a hírközlési hatóság jogsértő módon írta elő a mobilcégeknek.

A közvetetten állami tulajdonban lévő MPVI Mobil Zrt. tulajdonosa az állami tulajdonban lévő Magyar Posta Zrt. (10 százalék), a Magyar Villamos Művek Zrt. (45 százalék) és az MFB Invest Zrt. (45 százalék).

Az [origo]-t kiadó Origo Zrt. kizárólagos tulajdonosa a Magyar Telekom Nyrt.