Vágólapra másolva!
A Magyar Telekom leánya vizsgálja az Állami Autópálya Kezelő döntését, miszerint 30 napos haladékot adott az e-útdíj tender győztesének, a Getronicsnak a szerződés aláírásához a január 15-i határidővel szemben. A T-Systems véleménye szerint az eredeti feltételek mellett igencsak kérdéses a rendszer kiépítése a megadott határidőig.
Vágólapra másolva!

A Magyar Telekom leánya, a T-Systems jelenleg vizsgálja az Állami Autópálya Kezelő szerdai bejelentését, miszerint az e-útdíj tender győztese, a Getronics 30 nap haladékot kapott a szerződés aláírásához. Erre eredetileg január 15-ig volt lehetősége, azonban halasztást kért és kapott is a tender kiírójától.

A Getronics jelezte, hogy egyik alvállakozójával akadtak problémái, de sem a cég, sem a minisztérium nem közölte kiről is van pontosan szó. A korábbi sajtóértesülések arról szóltak, hogy a működési referenciát biztosító norvég Q-Free szakított a társasággal, ezt azonban nem erősítették meg.

A T-Systems álláspontja szerint a halasztó döntéssel az elektronikus útdíjfizetési rendszer megvalósítása a megrendelő által elvárt határidőre (július 1.) és tartalommal a jelenlegi kondíciók mellett még kérdésesebbé vált.

E-útdíj tender röviden

December elején négy cég adta be pályázatát a szeptemberben kiírt e-útdíj tenderen, melynek eredményét december 15-én hirdette ki az Állami Autópálya Kezelő Zrt. A legolcsóbb ajánlatot a Getronics Magyarország Kft. adta be 34,89 milliárd forinttal, megelőzve a China International Corporation 47,3, a T-Systems 53,4, illetve a Kapsch 68,1 milliárd forintos ajánlatát. Az utolsó körbe csak két cég, a Getronics és a Magyar Telekom leánya került be, győztes pedig előbbi lett, mivel ajánlata állt a legközelebb az állam által a projekt megvalósítására elkülönített összeghez.



Vályi-Nagy Vilmos, az NFM infokommunikációért felelős államtitkára szerdai nyilatkozata szerint a T-Systems semmiképp sem kerül automatikusan a Getronics helyére, ha meghiúsul a szerződés megkötése. Ennek oka, hogy az ÁAK hivatalosan nem jelölte második helyen végzettnek a T-Systems céget, mivel 53,4 milliárd forintos ajánlata meghaladta a rendelkezésre álló keretet. A pályázati feltételeken ugyan még változtathat a kiíró, de erre utaló szándék egyelőre még nincs.

Magyar Telekom

Forrás: [origo]