Évtizedes mélyponton Kína, mégis örülünk

Vágólapra másolva!
A tavalyi évben 1999 óta nem látott alacsony szinten tudott növekedni a kínai gazdaság, azonban a negyedik negyedévben már a visszapattanás jelei voltak tapasztalhatóak. Míg a következő év első felében folytatódhat ez a pozitív trend, 2013 második felét illetően nagy a bizonytalanság. A tőzsde mindenesetre örült a híreknek. 
Vágólapra másolva!

Több mint egy évtizede nem volt ilyen lassú növekedés Kínában, mint amit az előző évben produkált az ázsiai ország. Az éves bruttó hazai termék 7,8 százalékkal növekedett, ami 1999 óta nem látott alacsony szintnek felel meg.

Elemzők azonban optimisták, mivel az év vége felé tapasztalt gyorsulás tovább folytatódhat az idei év elején. A negyedik negyedévben tapasztalt 7,9 százalékos növekedéssel egy hét negyedéven át tartó negatív trendet tört meg, ami abból állt, hogy mindig az előző negyedéves statisztikához képest lassabb volt a növekedés. Továbbá az is pozitív, hogy ez az adat meghaladta a 7,8 százalékos elemzői várakozást.

Forrás: [origo]

Visszapattanás az év második felében

A statisztikai hivatal kommentárja szerint a gyenge növekedés ellenére összességében az mondható el, hogy a gazdaság stabilizálódott. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy mely tényezők okozták az év végi erősödést. Elsősorban az év közepén kezdődő kormányzati beruházások járultak hozzá a negyedik negyedév kedvező fejleményeihez. Ezek közé vasúti, közúti és például vízvezeték építési projektek tartoztak, és ezeknek a gazdasági növekedésre gyakorolt kedvező hatásuk még az idei év elején is érezhetőek lehetnek.

A fiskális tényezőkön kívül a lazább monetáris feltételek is pozitívan hathatnak a következő negyedévekben. Az előző évben ugyanis kétszer is csökkent az alapkamat, ami lökést adhat a Kína legjelentősebb szektorának, a GDP több mint 10 százalékát adó ingatlaniparnak.

A pénteken közzétett egyéb adatokból kiderül, hogy a beruházások volumene 20,6 százalékos növekedése nagyon halvány visszaesést jelent az első tizenegy hónapban tapasztalt 20,7 százalékos növekedéstől.

Mind az ipari termelés (+ 10,3 százalék), mind a kiskereskedelmi értékesítés (+ 15,2 százalék) hozzá tudott tenni a novemberi növekedési szintekhez. Ehhez egy stabilizálódó export párosult, ami segítette az ország kereskedelmi többletét.

Kérdések a jövőt illetően

A pozitív irány ellenére azért vannak aggasztó jelek, melyek kérdésessé teszik a fellángolás tartósságát. Az év második felében tapasztalt visszapattanás ugyanis elsősorban a kormányzati beruházások hatásának köszönhető, míg például a külső fogyasztás némileg lelassított. A CNBC által idézett elemzők szerint a pozitív hatások az év első felében még kitarthatnak, de azután előtérbe kerülhetnek az olyan gondok, mint például az export gyengesége. Az eurozónában tapasztalható recessziós környezet, illetve az USA gazdasági lassulása jelentős nyomást helyezhetnek a kínai GDP egynegyedét adó exportra.

Emellett újra előtérbe kerültek az árnyékbankrendszer és az ahhoz kapcsolódó hitelezési gyakorlatot illető problémák. Peking ennek nyomán olyan rendelkezéseket vezetett be, amelyek gátat szabhatnak a nem-szokványos hitelezési gyakorlat további terjedésének. Ez a lépés elemzők szerint az év második felében már hatást gyakorolhat a beruházások volumenére, és ezen keresztül negatívan érintheti a gazdasági növekedést is.

Árnyékbankrendszernek a hivatalos banki csatornákon kívüli hitelezést nevezik.


Ezen kívül az lesz a kulcskérdés, hogy az új kínai vezetés milyen mértékű költekezésbe kezd majd annak érdekében, hogy az ország minden szegmensében, a kisebb falvaktól kezdve a nagyobb városokig mindenhol megerősítse frissen megszerzett "pozícióit". A korábbi vezetésváltások tapasztalatából kiindulva a beruházások megugrására lehet számítani. A pekingi egyetem egyik gazdasági professzora szerint még eltarthat egy ideig, míg a vezetés kialakítja az a gazdasági modellt, ami meghatározhatja a kormány növekedésösztönző stratégiáját.

A hírekre a shanghai tőzsdeindex emelkedéssel reagált, ami a következő negyedévek pozitív kilátásainak tulajdonítható.

Shanghai Composite Index

Forrás: [origo]