Kis lépés a PannErgynek, sovány vigasz a befektetőknek

Vágólapra másolva!
Közel 90 százalékos készültségi szintnél jár a PannErgy miskolci projektje egy ma közzétett bejelentés szerint. Bár a társaság jóval korábbra, a múlt év utolsó negyedévére ígérte a projektet, most már tényleg úgy tűnik, nem vagyunk messze az üzemkezdettől. 
Vágólapra másolva!

"Megkezdődik a Miskolci Geotermikus Projekt részét képező geotermikus hővezetékek lefedése és üzembiztonsági felmérése" - jelentette be a PannErgy.

Egy újabb lépéssel közelebb...

"Január hónap elején megkezdődtek a Miskolci Geotermikus Projekt megvalósításával kapcsolatos utolsó munkálatok, melynek során a gépészeti terheléspróbák, a távvezetéket érintő befedés, illetve az ezt megelőző nyomáspróbák, valamint az üzemelés biztonságát hosszútávon szavatoló munkák valósulnak meg. Az ünnepek előtt elkészültek a rendszerekhez tartozó üzemelést biztosító szivattyú-rendszerek gépészeti szerelései, amelyeket az idei évben újabb nyomáspróbák követtek."

Közel 90 százalékos megvalósulási állapotba került az elmúlt napokban a miskolci távfűtési rendszerbe kapcsolódó geotermikus hővezeték. Már "csupán" csak a mintegy 950 méter hosszúságú, a munkaárok mellett összeállított csőszakasz vár a beemelésre, illetve illesztésre.

Az időjárási körülmények függvényében még január hónapban megkezdi a társaság azokat a műszaki, üzembiztonsági munkákat, melynek során a teljes vezeték átmosatására, a szűrőrendszer beépítésére, majd azt követő utószigetelésre, és végül a teljes lefedésére is sor kerül. A vezetékrendszer befedése több szakaszban valósul meg, amit jelentősen befolyásolhatnak az átmosatás során tapasztalt tesztek eredményei.

"Jelentős előrehaladás történt az elmúlt hetekben a Miskolc-Mályi-Kistokaj geotermikus hővezeték rendszer megvalósításában. A PannErgy munkatársai még a hideg idő beállta előtt elvégezték azon munkák javát, melyek technológiailag szükségessé teszik a jelen időjárási viszonyoknál magasabb szabadtéri hőmérsékletet. Társaságunk a következő napokban megkezdi az üzembiztonság ellátásához szükséges munkákat, így a rendszer teljes átmosatását és utószigeteléseit is. Reményeink szerint a következő napokban az időjárási viszonyok függvényében részleges fedési munkák is elindulhatnak. A geotermikus energia távhőként történő felhasználása során jelentős biztonsági intézkedéseket és munkákat kell annak érdekében elvégezni, hogy a rendszer teljes terhelés, illetve működés alatt üzembiztos legyen, mely a szolgáltatási biztonságot nagymértékben növeli. A PannErgy az elmúlt hónapokban külön figyelmet fordított arra, hogy a technológiai előírások legteljesebb betartása mellett zajlódjanak a geotermikus rendszer építési munkálatai, ami némely esetben kisebb-nagyobb időveszteséget okozott."- nyilatkozta Bokorovics Balázs a PannErgy Nyrt Igazgatótanácsának elnöke.

...de a lényeg mégiscsak a projekt csúszása

A társaság nagyon transzparens módon próbál minden egyes kisebb előrehaladást közzétenni a Budapesti Értéktőzsde honlapján, ami pozitívan értékelendő. Azonban az már korántsem ennyire pozitív, hogy ezek az apró bejelentések folyamatosan azt a kódolt üzenetet hordozzák magukban, hogy tovább csúszik a projekt kezdése. Nyáron még arról volt szó, hogy akár novemberben már működő, árbevételt és pénzáramlást termelő miskolci projektről beszélhetünk majd. Novemberben azonban hiába vártunk a nagy bejelentésre, csak kisebb hírfoszlányokból tájékozódhattunk arról, hogy még hátra van néhány munkafolyamat a kezdésig.

Az ezelőtti, decemberben közzétett bejelentésében arról tájékoztatott a társaság, hogy telepítették a mályi termelő kutaknál alkalmazandó búvárszivattyúkat és kútfejeket, valamint lezajlott a kutak és a hőközpontok közötti vezetékszakaszok nyomáspróbája. Ezt követően most már 90 százalékos készültségről beszélnek, de még mindig nem tudjuk, hogy elindul-e a fűtési szenzonban a projekt (április 15-ig). Az bizonyos, hogy a tavasz és nyár folyamán nem láthatunk majd jelentős eredményeket ettől a projekttől sem, hasonlóan a cég többi geotermikus projektjéhez. Emiatt lehetséges, hogy őszig várni kell majd arra, hogy valós képet kapjunk a miskolci projekt eredménytermelő képességéről.

A PannErgy részvényárfolyamán meg is látszik, hogy folyamatosan tolódik a várva várt projekt, ugyanis tavaly ősz óta nyomás alatt van az árfolyam.

PannErgy

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]