Vágólapra másolva!
A kedvező nyitás után visszacsúszott a magyar részvényindex a negatív tartományba, miután az OTP és a MOL korrigálni kezdte az utóbbi időszak emelkedéseit, és a mínuszokat kezdték halmozni. Európában tartják kisebb pluszaikat a tőzsdék, melyeket leginkább a bányaipari társaságok erősödése segít a remek kínai makroadatok után. Amerikában nagyon minimális pluszban tanyáznak a határidős indexek, mivel a befektetők vélhetően a gyorsjelentési szezon következő körére várnak, melynek során a General Electric és a Morgan Stanley is közzéteszi számait.
Vágólapra másolva!

Korrigál az OTP és a MOL

Visszacsúszott a negatív tartományba a BUX a bíztató nyitás után, amivel eleinte úgy tűnt, folytatja az elmúlt napokban megkezdett emelkedését. Esésében a MOL és az OTP gyengülése játszik szerepet, a két papír ugyanis korrigálni kezdhette az utóbbi időszak nagyobb menetelését. A BUX így közel 0,4 százalékot, a bankpapír 1,2 százalékot, az olajpapír pedig 0,5 százalékot veszített értékéből.

A jókedvet az is eltűntethette, hogy a Fitch vezérigazgatója közölte, hogy nem valószínű, hogy Magyarország a közeljövőben kikerül a befektetésre nem ajánlott kategóriából.

Forrás: [origo]

A többi főbb papír közül viszont továbbra is kiváló formában van a Magyar Telekom, mely 0,8 százalékot ugrott. Az erősödést segítheti, hogy a vállalat leánya, a T-Systems nem hagyja annyiban az elveszített e-útdíj tendert. A cég ugyanis vizsgálja, hogy az ÁAK elfogadta a Getronics "indoklás nélküli kérelmét", és 30 napos haladékot kapott a szerződés aláírására. Továbbá véleménye szerint igencsak kérdéses a projekt megvalósulása a tervezett határidőre.

Rajtuk kívül a Richter 0,4 százalékos, az Egis pedig 0,6 százalékos pluszban forog.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok közül a PannErgy 1,4 százalékos mínuszba került annak ellenére, hogy a cég nemsokára befejezi miskolci projektjét. A társaság azonban jóval korábbra, múlt év utolsó negyedévére ígérte a befejezést.

A forint nem mutat jelentős elmozdulást reggel óta, továbbra is a 292,5-ös szintnél mozog az euróval szemben, a dollár/forint kurzusa pedig 219,1-nél tanyázik. A hazai fizetőeszköz svájci frankkal szembeni árfolyama kissé lejjebb került egy hónapos csúcsáról, és 234,3-nál található.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Visszacsúszott a DAX

Tartják kisebb pluszaikat az európai tőzsdék, melyeket többek között az ázsiai piacok remek teljesítménye miatt szedtek össze. A jókedvet a vártnál erősebb kínai makroadatok hozták meg a régióba, azonban a hurráhangulat vélhetően azért maradt el, mert a kínai gazdaság 7,8 százalékos éves növekedése ugyan felülteljesítette a várakozásokat, de még így is az utóbbi évtized legalacsonyabb szintjének felel meg.

Ezen túl azok a félelmek is felerősödtek, hogy Nagy-Britannia hamarosan kiléphet az Európai Unióból. Ha nem sikerül fontos kérdésekben reformokat elindítani a britek jelezték, hogy kiléphetnek a régióból. David Cameron miniszterelnök szerint az EU három fontos problémával néz szembe: a hitelválsággal, a gyengülő versenyképességgel és az egyre gyengébb támogatottsággal a lakosság körében.

Kisebb nyugtalanságot okozhat az is, hogy Cameron elhalasztotta az erről szóló várva várt beszédét az algériai túszdráma miatt, de a szöveget publikálták.

Európában így minimális pluszokat lehet látni, a DAX viszont már tegnapi záróértéke alá csúszott vissza, többek között a ThyssenKrupp 1 százalékos, valamint a Lufthansa 1,1 százalékos gyengülése miatt. Ma fontosabb makroadat nem fogja megbolygatni a börzéket, egyedül a michigani fogyasztói bizalmi index alakulását fogják közzétenni Amerikában.

Forrás: [origo]

A piacokat továbbra is jellemzően a bányaipari cégek erősödése próbálja feljebb húzni, mivel a kínai remek makroadatok után újra felerősödtek a remények, hogy a világ második legnagyobb gazdasága a helyes növekedési pályára áll. Kína a világ legnagyobb nyersanyag-importőre, így a bányatársaságokra is kedvező hatással lehet Kína fellendülése. Ezek következtében a Rio Tinto 1,7 százalékot, a Kazakhmys 1,9 százalékot drágult Londonban, az ArcelorMittal Amszterdamban pedig 1,2 százalékkal került feljebb.

Ma jelent a GE és a Morgan Stanley

Enyhe pluszban indulhat a kereskedés ma délután Amerikában a határidős indexek alapján, a Dow Jones futures és az S&P 500 futures 0,05 százalék körüli pluszban tanyázik, a Nasdaq futures viszont 0,2 százalékkal került lejjebb. A befektetők vélhetően a gyorsjelentési szezon következő körére várnak, melynek során a General Electric és a Morgan Stanley is közzéteszi ma számait piacnyitás előtt.