A turizmusba öntik az uniós milliárdokat

Vágólapra másolva!
Több mint 142 milliárd forint értékben 180 turisztikai fejlesztés valósulhat meg uniós támogatásból. A kormány ezen belül 35 kiemelt projektet támogat 53 milliárd forint értékben.
Vágólapra másolva!

Több mint 142 milliárd forint értékben kezdődhetnek el turisztikai fejlesztések az Új Széchenyi-terv forrásainak támogatásával - közölte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ).

Az ügynökség közleményében emlékeztet arra, hogy a kormány korábban 35 kiemelt turisztikai beruházás támogatásáról döntött mintegy 53 milliárd forint értékben. Az utóbbi hetek döntéseinek eredményeképpen további 180 nyertes projekt valósulhat meg az Európai Unió és a magyar állam több mint 60 milliárd forintos támogatásával.

Az NFÜ tájékoztatása szerint a Turisztikai attrakciók és szolgáltatások fejlesztése című kiírás 89 nyertes projektjével olyan természeti vagy kulturális örökségek, illetve turisztikai létesítmények kialakítása és fejlesztése történik, amelyekkel jelentősen tovább növelhető a külföldi és belföldi turisták száma.

A pályázati felhívásban érintett öt régióban - Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, Közép-Dunántúl, Nyugat-Dunántúl, illetve Észak-Alföld - több mint 37,5 milliárd forint összköltséggel, csaknem 29 milliárd forint uniós támogatással kezdődhetnek el a projektek. Sor kerül például tematikus parkok, interaktív látogatóközpontok, tematikus utak, zarándokútvonalak vagy éppen kerékpárutak fejlesztésére is. A felhívás egyik céljaként, az aktív turisztikai fejlesztések esetében, hangsúlyosan jelent meg a strandok, a gyógyfürdők, a kikötők és egyéb vízi turisztikai szolgáltatások támogatása, emellett várak, múzeumok felújításáról és látogathatóvá tételéről is pozitív döntések születtek.

Az üzleti célú szálláshelyek szolgáltatásainak fejlesztésére, kapacitásaik bővítésére kiírt pályázat keretében 60 beruházásra ítéltek meg támogatást gazdasági társaságok részére. Az Új Széchenyi-terv csaknem 16,5 milliárd forinttal járul hozzá a szálláshelyfejlesztésekhez, amelyek összértéke meghaladja a 25 milliárd forintot. E beruházások Észak-Magyarországon, Észak- és Dél-Alföldön, valamint a Dél-Dunántúlon kezdődhetnek meg.

Az egészségipar kitörési pontként jelenik meg az Új Széchényi-tervben, külön fókuszálva az egészségturizmusra, ezen belül is az egészségügyi turizmusra. A közelmúltban hozott döntéseknek köszönhetően ezen a területen 31 fejlesztés kezdődhet el, a számukra megítélt támogatás 16 milliárd forint. A Dél-Alföldön, Észak-Alföldön és Észak-Magyarországon a beruházások értéke 14,5 milliárd forint, a Dél-Dunántúlon, Közép-Dunántúlon, valamint Nyugat-Dunántúlon pedig a megvalósítandó beruházások összköltsége meghaladja a 12 milliárd forintot.

A nyertes projektek - egyebek mellett - célul tűzték ki a fizetőképes, elsődlegesen külföldi, másodsorban hazai turisták körének bővítését, a látogatók tartózkodási idejének növelését komplex turisztikai és egészségügyi szolgáltatások kialakításával. A támogatás hatására javulhat a hazai egészségügyi turisztikai vállalkozások versenyképessége, és a magas hozzáadott értékű szolgáltatások miatt tovább nő az egészségügyi turizmus területén az egy vendégre jutó fajlagos költés - írta közleményében az NFÜ.