Vágólapra másolva!
Nem mutatnak/mutattak jelentős elmozdulást a főbb ázsiai és amerikai részvényindexek a kínai Shanghai Composite kivételével, mivel befektetők kivárhatnak a holnapi fontos kínai GDP adatok előtt. Ezen túl a tengerentúlon a Fed Bézs-könyvére, és a tegnapi felemás makroadatokra koncentrálhattak a piaci szereplők. A beinduló gyorsjelentési szezon közepette a JPMorgan és a Goldman Sachs kedvező számai sem tudták meghozni a vételi kedvet, Amerikában a technológiai szektor viszont remekül teljesített, köszönhetően az Apple és a HP nagyobb ralijának. Európában sem lehet nagyobb elmozdulásokra felkészülni nyitás után, a határidős indexek alapján 0,1-0,2 százalékos eséssel indulhat a nap.
Vágólapra másolva!

Lemaradt a Shanghai Composite

A kínai Shanghai Composite kivételével Amerikához hasonlóan nem mutatnak nagyobb elmozdulást az ázsiai részvényindexek. A befektetők a holnapi kiemelt fontosságú kínai GDP adat előtt lehetnek óvatosak, és így a vételi kedvet az eddig pozitívan alakuló tengerentúli gyorsjelentési szezon sem tudja meghozni.

A japán Nikkei a tegnapi nagyobb esése után minimális emelkedésre volt képes, míg a hongkongi Hang Seng 0,1 százalékkal, a dél-koreai Kospi pedig 0,2 százalékkal került lejjebb.

Forrás: [origo]

Technológiai papírok segítették a Nasdaq-ot

Nem mutattak nagyobb elmozduást tegnap az amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,2 százalékos mínuszban, az S&P 500 keddi záróértéke körül, a Nasdaq pedig a technológiai papírok jobb teljesítményének köszönhetően 0,2 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést.

A vegyes teljesítményben az játszott szerepet, hogy a befektetők a tegnapi gazdasági eseményekre koncentráltak. A Fed ugyanis este nyolckor nyilvánosságra hozta Bézs könyvét, melyből kiderült, hogy decemberben és január elején az egész USA-ban szerényen vagy mérsékelten nőtt a gazdaság. Három Fed körzetben csökkent a feldolgozóipari aktivitás, de a többiben viszont emelkedés volt. A fiskális szakadék miatt néhány helyen a munkaerő felvétele csúszást mutatott.

Forrás: [origo]

Ezen túl a gyorsjelentési szezon is beindult, többek között a Goldman Sachs és a JPMorgan is közzétette számait. Mindkét társaság az elemzői konszenzusnál jobb negyedévről számolt be. A Goldman Sachs egy részvényre jutó eredménye a negyedik negyedévben 5,6 dollárra rúgott, miközben az elemzők csupán 3,66 dollárra számítottak. A JPMorgan pedig 24,4 milliárd dolláros bevételt és 5,7 milliárd dolláros profitot ért el a negyedik negyedévben. A Goldman részvényei 4,1 százalékot, a JPMorgan papírjai pedig 1 százalékos pluszban zártak.

Ezzel jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy a pénzügyi szektor emelkedésben fejezze be a napot. A szektorok közül kiemelkedtek a technológiai részvények, melyeket a legnagyobb komponensű Apple 4,2 százalékos ugrása segített. Ebben valószínűleg az elmúlt napok esései utáni korrekció játszhatott szerepet.

A Hewlett-Packard is kiemelkedően mozgott tegnap, 4,1 százalékot emelkedett, miután olyan hírek jelentek meg, hogy a társaság néhány eszközétől megválna. Néhány befektetési bankár kereste meg a céget ezzel kapcsolatban, és a HP Autonomy és a Electronic Data Systems divíziókra is vannak érdeklődők a Wall Street Journal szerint.

Forrás: [origo]

Nemcsak a két nagybank, az eBay is közéttette negyedik negyedéves számait. Az online aukciós oldalt is üzemeltető cég a 69 centes egy részvényre jutó nyereséget váró elemzői konszenzusnál magasabb 70 centes EPS ért el. A cég árbevétele is jobb lett a vártnál, miután 3,99 milliárd dolláros árbevételt produkáltak a várt 3,98 milliárd dollár helyett. A következő negyedévre viszont csak 60-62 centes EPS-t és 3,65-3,75 milliárd dolláros bevétel vár a menedzsment, előbbi esetében 64 cent, utóbbinál pedig 3,8 milliárd dollár a konszenzus. A részvény végül 1 százalék körüli emelkedést hozott össze piaczárás után.

A Boeing 3,4 százalékos mínuszt szedett össze, miután tegnap már sorozatban a harmadik meghibásodást észlelték a nagy reményekkel piacra dobott Boeing 787 Dreamliner gépeken. Tegnap kényszerleszállást hajtott végre az All Nippon légitársaság egyik új Boeing gépe, ami után a Japan Airlines és az All Nippon Airlines azonnal felszállási stopot hirdetett. Az amerikai légügyi hatóság emiatt az összes Boeing (NYSE) 787 Dreamliner gépet a földön tartatja, hogy megvizsgálhassák alaposan az elmúlt hetekben felmerült problémákat.

A mai makroadatok közül a kezdődő lakásépítések decemberi változását, a lakásépítési engedélyek változását, valamint a heti friss munkanélküli segélykérelmek számát is közzéteszik. Ezen túl a philadelphiai Fed index januári értéke is nyilvánosságra kerül.