Jojózik a Bank of America a gyorsjelentésre

Vágólapra másolva!
A várakozásokat meghaladó eredményről, de némileg gyengébb bevételekről számolt be a Bank of America imént közzétett gyorsjelentésében. Az árfolyam némi hullámzás után nem mutat érdemi elmozdulást a nyitás előtti kereskedésben.
Vágólapra másolva!

Az egyszeri tételekkel nem számolva részvényenként 29 centes profitot könyvelhetett el a negyedik negyedévben a Bank of America, szemben az elemzők által várt 20 centes profittal. A bank bevételei viszont elmaradtak az elemzők által várt 21 milliárd dollártól, és csupán 19,6 milliárd dollárra rúgtak a negyedév során. A gyorsjelentés értelmezését igencsak megnehezítik a jelentős egyszeri tételek, de a mögöttes folyamatok terén mintha nem lenne annyira gyenge a bank.

A nyitás előtti kereskedésben 1,9 százalékos emelkedést mutatott,de ahogy a befektetők elkezdték megemészteni a jelentés tartalmát, átfordult esésbe az árfolyam, majd visszatért a tegnapi záróérték közelébe. Jelenleg minimális csökkenést láthatunk. A bank gyorsjelentésében szereplő negatív tényezők javarészben már ismertek voltak, az Investor.hu-n is beszámoltunk a meghatározó amerikai jelzáloghitelezők megállapodásairól a szabálytalan hitelezési eljárások és kilakoltatások, árverezések miatt.

Hatalmasat esett a profit egyszeri tételek miatt

A Bank of America nettó profitja 63 százalékkal csökkent az előző év azonos negyedévéhez képest a hibás kilakoltatások és problémás jelzáloghitelekkel kapcsolatos költségek miatt. A negyedéves eredményeket nyolc jelentősebbnek mondható speciális tétel is terhelte, amelyek közül kiemelkedik a jelzáloghitelekkel kapcsolatos egyszeri, összesen mintegy 5 milliárd dolláros leírások, amire a bank már múlt héten felhívta a figyelmet. A speciális tételek hatását kiszűrve ugyanakkor az elemzői várakozásoknál magasabb profitot ért el a vállalat.

A bank elmúlt éve is még a válság 2007-es kirobbanása óta felszínre került szabálytalanságok és hibák elsimításától volt terhes. A Bank of America 2007 óta mintegy 50 milliárd dollár értékű veszteséget volt kénytelen elkönyvelni többek között a 2009-ben felvásárolt Merrill Lynch félrevezető könyvelési gyakorlatai miatt, ami 2,4 milliárd dollárjába került a banknak tavaly szeptemberben. Januárban, a gyorsjelentésen kívül eső időszakban az egyik szövetségi jelzáloghitelezési ügynökséggel, a Fannie Mae-vel mintegy 11,7 milliárd dollár kifizetéséről egyezett meg a bank, amit részben pénzbeli kártérítés, részben a hitelfelvevőknek nyújtott könnyítések és kedvezmények formájában kell teljesítenie.

A bank eredményességét javította, hogy a várakozásoknál kisebb, mintegy 2,2 milliárd dolláros céltartalékot kellett képeznie a problémás jelzáloghiteleire, szemben az egy évvel korábbi 2,9 milliárd dollárrral. A nem teljesítő hitelek összeértéke 23,6 milliárd dollárra süllyedt az egy negyedévvel korábbi 24,9 milliárd dolláros szintről. A befektetési banki üzletág hozzájárulása a bank bevételeihez szintén növekedett, a divízió jutalékbevételei 58 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Szintén javított az eredményességen, hogy a bank - leszámítva az egyszeri tételeket - sikeresen szorította vissza működési költségeit, az egy évvel korábbi 18,9 milliárd dollárról 18,4 milliárd dollárra.

Bank of America (NYSE)