Varga helyrepofozta Matolcsy forintját

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

Az utóbbi napokban több kormányzati tisztviselő is nyilatkozott a forint árfolyamáról, és jelenleg nem világos, hogy milyen árfolyamszinten szeretnék látni az eurót. "A magyar kormánynak nincs árfolyamcélja a forintra vonatkozóan" - mondta a múlt hét végén Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára. Szerinte a kormány csak a gazdaságpolitikán keresztül tudja befolyásolni a forint árfolyamát.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pedig egy cikkében úgy fogalmazott, hogy hiba volt korábban erősen tartani a forintot. A miniszter többször utalt arra is, hogy Simor András mandátumának lejárta után a Magyar Nemzeti Bank unortodox monetáris politikát folytathat a gazdaság élénkítése érdekében. Ezek a programok azonban nagyrészt a deviza esésével járnak nemzetközi tapasztalatok alapján.

Úgy tűnik, hogy a tisztségviselők között nincs egységes álláspont a kívánatos forintárfolyamot illetően. A nemzetközi hangulat változása mellett így fontos piacmozgató hatása lehet a következő napokban a kormányzati tisztségviselők jegybankkal, illetve a forint árfolyamával kapcsolatos nyilatkozatainak.

Örülhetnek a frankhitelesek

A svájci frank árfolyama 234 forintra csökkent, amire december közepe óta nem volt példa. Reggel még 238 forinton jegyezték az alpesi devizát. Ebben a forint erősödése mellett fontos szerepet játszott a frank gyengülése. Az euró/frank jegyzés 1,25 közelébe került, amire az 1,20-as minimális árfolyamküszöb 2011 szeptemberi bevezetése óta nem volt példa. A piaci hangulatot javította - így a frankot gyengítette -, hogy az Egyesült Államokból kedvező makrogazdasági adatok érkeztek. A múlt héten 37 ezerrel kevesebben, 335 ezren kértek első alkalommal munkanélküli segélyt, ami a munkaerőpiac javulását jelzi, miközben az ingatlanpiac is talpra állhat.

A legfontosabb piacmozgató adat Kínából érkezik pénteken. Megtudhatjuk, hogy a gazdaság milyen mértékben növekedett az év utolsó negyedévében. Ez befolyásolhatja a forint árfolyamát is, de azt sem szabad elfelejteni, hogy az IMF képviselői éppen a 2008-as hitelcsomag követése miatt Magyarországon tartózkodnak. Varga szerint a kormány fenntartja szándékát egy hitelmegállapodásra, de elemzők úgy vélik, hogy erre nem kerül sor - csak egy esetleges piaci nyomásra -, hiszen nem is a hiteltárgyalások miatt van itt a valutaalap. Varga is elismerte, hogy a piaci likviditás miatt most kisebb az ösztönzés az IMF-megállapodásra.