Titkos jegybankelnök-esélyesként emlegetik Pleschingert Londonban

Vágólapra másolva!
Nem feltétlen Matolcsy György fogja megörökölni a jegybanki vezetést márciusban, a posztra sokkal nagyobb esélye lehet az NGM jelenlegi államtitkárának, Pleschinger Gyulának - írja a Royal Bank of Scotland elemzőire hivatkozva az Investor.hu. A monetáris élénkítés az elemzők szerint várhatóan folytatódik majd a vezetőváltás után is, de állampapírok vásárlásán keresztül történő alternatív monetáris lazítást nem tartanak elképzelhetőnek.
Vágólapra másolva!

A több lap által is a jegybank vezetésének legnagyobb esélyeseként emlegetett Matolcsy György helyett a brit Royal Bank of Scotland (RBS) elemzői szerint a tárca államtitkára, Pleschinger Gyula lehet a befutó a posztra - írja az elemzőkre hivatkozva csütörtöki cikkében az Investor.hu.

Pleschingerben a cikk szerint egyfajta titkos esélyest látnak az elemzők, hiszen a neve jellemzően nem merült fel eddig a pozíció várományosaként.

A Royal Bank of Scotland (RBS) szakemberei szerint az MNB újabb egymást követő hét alkalommal fogja 25 bázisponttal csökkenteni az irányadó rátát, így az elérheti majd a 4 százalékos szintet.

A forint árfolyamának drasztikus gyengülése a kamatvágási sorozatban szünetet tudna kiváltani - vélték az RBS elemzői, miután találkoztak a jegybank monetáris tanácsának külső tagjaival. Miután Simor András távozik a jegybank éléről, a monetáris élénkítés kulcsa továbbra is az alapkamat csökkentése lesz. Az állampapírok vásárlásán keresztül történő alternatív monetáris enyhítés lehetőségét ugyanakkor elvetik a bank szakértői.