Matolcsy visszaszerezné a monopóliumokat

Vágólapra másolva!
A nemzetgazdasági miniszter szerint olcsó forinthitelekre, a jegybank és a kormány együttműködésére lenne szükség, valamint arra, hogy az állam visszaszerezze a belföldi monopóliumokat.
Vágólapra másolva!

"Senki nem veszítene azzal, ha az állam visszaszerezné a hibásan eladott monopóliumokat: a befektetőknek már sokszor megtérült, és megelőznék későbbi veszteségeiket" - írja a Heti Válaszban Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, és hozzáteszi: mindenki jól járna, ha versenyképes költségszint lenne az energiától a telefonig.

A miniszter szerint új gondolkodásra van szükség, amelyben a zéró összegű játék helyett a pozitív összegű játék kapna főszerepet, így mindkét fél nyerne. Matolcsy azt írja: "A kétharmados kormányzás már nyer-nyer játék, mert lehetővé teszi az eddigi patthelyzetek feloldását. Az is mindenkinek jó, hogy a kormány a kivételes parlamenti felhatalmazását az ország megújítására használja fel. Természetesen vannak viták a megújítás módjáról, de az a jó, hogy vállaljuk a megújítást".

A miniszter úgy véli, mindenki nyerne azon, ha a kormány és jegybank, valamint a kereskedelmi bankok együttműködnének, ha mindenki kikerülne a devizahitel-csapdából, ha mindenki fizetné az alacsony adókat. Szerinte minden globális gazdasági szereplő jól járna azzal, ha az Európai Unión belül lenne egy gyorsan növekvő közép-európai sáv Magyarországgal a központjában. "Ezért lenne jó mindenkinek, ha mi, magyarok felhagynánk a zéró összegű játékokkal, és elkezdenénk minél többen, minél többször pozitív összegű játékokat játszani" - áll a miniszter cikkében.

Matolcsy írása összhangban van Orbán Viktor korábbi nyilatkozataival és a kormány tervezett lépéseivel. A miniszterelnök tavaly nyáron azt mondta, hogy nonprofit alapúvá kellene tenni a közműcégeket, később pedig a kormány szándéknyilatkozatot írt alá a német hátterű E.ON gázérdekeltségeinek megvásárlásáról. Emellett a kormány lérehozott egy céget, amelyet a negyedik szereplőként indítana el a piacon, ám a cég elindulás egyelőre bizonytalan.