Vágólapra másolva!
Jelentős javulás ment végbe az európai tőzsdéken az elemzői konszenzusoknál lényegesen jobb amerikai makroadatok hatására. A heti friss munkanélküli segélykérelme száma ugyanis közel ötéves mélypontra, a megkezdett lakásépítések száma pedig négyéves csúcsra került. A vételi kedvet a sikeres spanyol kötvényaukció is segíthette meghozni, így a részvényindexek nagyobb lendületet véve a pluszokat kezdték el gyarapítani. Amerikában szintén erősödni tudnak a tőzsdék, a Citigroup és a Bank of America viszont nagyobb esésen megy keresztül a vegyes gyorsjelentéseik után. Itthon a BUX megtartotta remek formáját, melyben az OTP mellett a bankpapírhoz csatlakozó MOL kiváló teljesítménye volt a segítségére.
Vágólapra másolva!

Az OTP és a MOL húzta a BUX-ot

Megtartotta jó formáját zárásra is a magyar részvényindex, mely a MOL és OTP menetelésének köszönhetően 1,7 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. A BUX ezzel újra jelentősen felülteljesítette régiós társait, és egy közelít újabb lokális csúcsához.

Forrás: [origo]

Az OTP ma nagyobb menetelésen volt túl, árfolyama 3 százalékos emelkedésben állapodott meg. A kurzus járt 4700 forintos szint felett is, ami új közel másfél éves csúcsnak felel meg.

A bankpapír remek teljesítménye a MOL-ra is kedvező hatással volt, mely nap végére lekörözte az OTP-t, és 2,7 százalékot tudott ugrani. Rajtuk kívül az Egis-re is jól mozgott1 százalékos drágulásával.

A Magyar Telekom és a Richter némileg lemaradt a nagy versenyfutásban, előbbi 0,3 százalékot erősödött, az utóbbi viszont 0,1 százalékot gyengült.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül az E-Star ma is pocsék formában volt, és új történelmi mélypontot is ütött. A kereskedést végül 2,3 százalékos mínuszban 127 forinton zárta.

A kiváló részvénypiaci hangulatban a forint nagyobb erősödésen ment keresztül ma a főbb devizákkal szemben, de előnyének egy részét délután elvesztette. Az euró/forint kurzusa 293,5-nél, a dolláré pedig 219,6-nál található késő délután. A svájci frank árfolyama viszont egy havi csúcson, 235,5-nél mozog.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Meglódultak az európai indexek

Jelentős lendületet kaptak az európai börzék a délutáni amerikai makroadatoktól, melyek hatására feléledtek a részvényindexe, és nagyobb emelkedésbe kezdtek. Európában a legjobban az olasz FTSE/MIB teljesít, mely már 1,3 százalékot emelkedett, többek között a Mediaset 8 százalékos, valamint a Fiat 4 százalékos drágulásának köszönhetően.

A spanyol IBEX-et segítheti, hogy a maximális terveknek megfelelően 4,5 milliárd eurónyi kötvényt adott ma el Spanyolország, lényeges hozamcsökkenés mellett.

Forrás: [origo]

A FTSE-t leginkább a Rio Tinto esése húzza le, a bányaipari cég részvényei 1,8 százalékos mínuszban forognak, miután 14 milliárd dolláros értékvesztési leírást kell elszámolnia a 2012-es évre a vállalatnak. Emiatt a vezérigazgató, Tom Albanese leköszön posztjáról, mivel a CEO két legnagyobb akvizícióján kell a leírást végrehajtani.

Nemcsak a Rio Tinto teljesít rosszabbul a bányatársaságok közül, az Anglo American papírjai is 1,1 százalékos mínuszt szedtek össze, melyben azok a félelmek játszhatnak szerepet, hogy az újabb elbocsátások további erőszakos megmozdulásokba torkolhatnak Dél-Afrikában.

A francia CAC 40-et viszont az Airbus repülőgépek gyártója, az EADS 4 százalékos drágulása támogatja. A társaság átlagosan 3,6 százalékkal megemelte listaárait, ami javíthatja a vállalat eredményességét, illetve a vetélytárs, a Boeing gépeinek problémái a megrendelésekre lehetnek pozitív hatással.

Ezen túl a Carrefour kiskereskedelmi áruházlánc részvényei 6,5 százalékot ugrottak, miután a menedzsment javuló eredményekről számolt be.

Esik a BoA és a Citigroup a gyorsjelentéseik után

Kedvező hatással vannak az amerikai piacokra is a remek makroadatok. A heti friss munkanélküli segélykérelmek száma 372 ezerről 335 ezerre esett, holott csak 369 ezer fős adatra számítottak a szakértők. Ez az adat közel öt éve járt hasonló mélységben.

Ezen túl négyéves csúcsra ugrott a megkezdett lakásépítések száma az USA-ban. Az elemzők 3,3 százalékos bővülésre számítottak havi alapon, de a tényleges adat 12,1 százalékos ugrást mutatott decemberben. A lakásépítési engedélyek számának változása megegyezett nagyjából a prognózisokkal.

Ezek következtében az amerikai részvényindexek is emelkedni tudnak, mindhárom fontosabb benchmark 0,4 százalékos pluszt szedett össze.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai közül a pénzügyi cégek kivételével az összes erősödni tud. A beinduló gyorsjelentési szezonban ugyanis vegyes számokat tett közzé a Citigroup és a Bank of America is, aminek következtében mínuszba kerültek a részvényeik.

A Citigroup 2,8 százalékos mínuszban forog negyedéves számainak közzétételét követően. Bár az egyszeri tételek igencsak megnehezítik a Citigroup negyedéves számainak az elemzői becslésekhez való hasonlítását, a cég egy részvényre jutó nyeresége csupán 76 cent lett, miközben a Bloomberg konszenzusa 96 centes EPS-re vonatkozott.

A Bank of America is nyilvánosságra hozta gyorsjelentését, ami a várakozásokat meghaladó eredményről, de némileg gyengébb bevételekről számolt be. Ezek következtében nem mutat határozott irányt a részvény, késő délután 1 százalékos esésben mozog.

Forrás: [origo]

A technológiai szektort a Dell 1,2 százalékos emelkedéssel segíti, miután úgy tűnik, finisbe érkezhetnek a tárgyalások a cég tőzsdei kivezetéséről. Erre utal, hogy az ügyben érintett Silver Lake nevű kockázati tőke alapkezelő 15 milliárd dollárnyi finanszírozást gyűjtött a tranzakcióra.

Ezegyelőre nincs jó hatással a HP árfolyamára is, annak ellenére, hogy a pletykák szerint ott is készülődhet valami nagyobb horderejű tranzakció. A Dell iránti jelentős érdeklődés ebben az esetben is optimizmusra adhatna okot. A HP 0,8 százalékos mínuszban forog.

A Boeing továbbra is pocsék formában van, miután további légitársaságok csatlakoztak az amerikai légügyi hatósághoz és a japán légitársaságokhoz, akik nem hajlandók egyelőre repülni a Boeing (NYSE) legújabb 787-es gépével. Ennek előzménye, hogy tegnap már sorozatban a harmadik meghibásodást észlelték a nagy reményekkel piacra dobott gépeken. A részvények 1,1 százalékos mínuszt szedtek össze.