Kína növekedése 8,4 százalék lehet

Vágólapra másolva!
Kína idei gazdasági növekedése 8,4 százalék lehet a Kínai Társadalomtudományi Akadémia gazdasági kutatóintézete szerint. A kormány legalább 7,5 százalékkal számol.
Vágólapra másolva!

Az idén 8,4 százalék lehet Kína gazdasági növekedése a Kínai Társadalomtudományi Akadémia gazdasági kutatóintézete szerint. Ugyanakkor sok a bizonytalanság, mert továbbra is gyengélkedik a világgazdaság, és Kína legnagyobb kereskedelmi partnere, az Európai Unió válsága is negatívan hat a kétoldalú kereskedelemre, valamint fékezi a globális gazdaság talpra állását.

A pekingi kormány pénteken ismerteti a hazai össztermék (GDP) tavalyi utolsó negyedévi alakulásával kapcsolatos adatot. Tavaly az első negyedévben 8,1 százalék, a másodikban 7,6 százalék, a harmadikban pedig 7,4 százalék volt a kínai gazdaság növekedésének üteme éves szinten. Elemzők azzal számolnak, hogy a negyedik negyedévben a gazdaság 7,8 százalékkal bővült.

A kínai kormány az idei évre legalább 7,5 százalékos növekedést vár a 2011-es 9,2 százalékos és a 2010-es 10,4 százalékos bővülést követően.