Esik a Citigroup a jelentés hatására

Vágólapra másolva!
Bár az egyszeri tételek igencsak megnehezítik a Citigroup negyedéves számainak az elemzői becslésekhez való hasonlítását, az árfolyam nyitás előtti 2,6 százalékos esése a piaci szereplők csalódottságára utaló jel. A Bloomberg konszenzusa 96 centes EPS-re vonatkozott, miközben az általuk használt tisztított tényadat csupán 76 centet ért el. Ami biztos, hogy egy rakás egyszeri tétellel van tele a jelentés, így ember legyen a talpán, aki kibogozza a számokat.
Vágólapra másolva!

Nemcsak EPS, hanem már a bevételek szintjén is a vártnál gyengébb negyedik negyedéves számokat közölt a Citigroup, bár felső soron csak kisebb mértékű elmaradás figyelhető meg a prognózisokhoz képest. Hiába mutat tehát a bázisidőszki szintekről nagy megugrást a Citigroup nyeresége, mivel a vártat nem sikerült hoznia a társaságnak, a részvények árfolyama meredek lejtőre került a mai piacnyitást megelőzően.

Mivel az utóbbi két negyedév során a bank EPS szintjén pozitív meglepetést tudott okozni, a tavalyi negyedik negyedév belerondít ebbe az ígéretesen induló sorozatba.

A bank bevételei a negyedik negyedévben összességében 8 százalékkal nőttek, de ebből a folytatólagos tevékenységek bevétele 9 százalékkal bővült a leválasztandó eszközöket tartalmazó Citi Holding 2 százalékos lemorzsolódása közben. Az egyes szegmensek közül (ahogy azt a Goldmannál láthattuk már tegnap) az értékpapír részleg 47 százalékos bevételnövekedést mutatott fel, de a kereskedelmi banki tevékenység is 4 százalékos növekedést könyvelhetett el.

A hitelezési veszteségek 25 százalékkal csökkentek, azonban ezúttal a bázisidőszakinál kisebb céltartalék visszaírást hajtott végre a vállalat. A bank EPS szintjén 36 centes nyereséget ért el a bázis szerinti 31 centehez képest, de a tényadatokat számos egyszeri tétel terhelte. A vállalat restrukturálásához kötődő létszámleépítések és a kártérítési perek költségei 48 centre rúgtak, miközben a derivatív pozíciókon és a banki kötelezettségeken 10 centes részvényenkénti mínusz képződött.

A részvények árfolyama a nyitást megelőzően 2 százalék feletti esést mutat, amivel az év eleje ót tartó emelkedés egy részét vissza is adhatja a részvény.

A Citigroup árfolyamának alakulása (USD)