Vágólapra másolva!
Nagyot ugrott ma az OTP árfolyama, ami sikeres kitörést végrehajtva újabb közel másfél éves csúcsán fejezte be a kereskedést. Remek teljesítménye magával rántotta a BUX-ot is, mely a lengyel indexszel újra felülteljesítette régiós társait. Európában javulni kezdtek délután a részvényindexek, melyben a tengerentúlról a JPMorgan és a Goldman Sachs vártnál jobb gyorsjelentése is segítségükre volt. Amerikában vegyesen teljesítenek a piacok, és tegnapi záróértékük körül tanyáznak a benchmarkok. Az Apple nagyobb ralija viszont felfelé nyomja a Nasdaq-ot.
Vágólapra másolva!

Sikeresen kitört az OTP

Egész nap felülteljesítőnek számított a BUX a régióban, mely leginkább az OTP remek teljesítményének köszönheti, hogy 0,9 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést. A parkett összforgalma átlag feletti volt ma, ugyanis közel 18 milliárd forint értékben történt üzletkötés.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az OTP 2,8 százalékot száguldott ma, amivel folytatta remek teljesítményét. A bankpapír -ahogy megjósoltuk- sikeresen kitört, és új másfél éves csúcsára került, és 4544 forinton várja a holnapi nyitást.

OTP árfolyama

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az OTP jó teljesítménye a Magyar Telekomot is magával ránthatta, a telekompapír 0,5 százalékos pluszban állapodott meg, amivel kéthavi csúcsa körül mozgott. A Magyar Telekommal kapcsolatos hír, hogy elfogadta a Getronics 30 napos haladékkérését az e-útdíj rendszer szerződésének végső aláírásával kapcsolatban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Ezen túl arra is fény derült, hogy a Magyar Telekom leánya nem léphet a szerződéskötés meghiúsulása esetén automatikusan a Getronics helyére.

Velük szemben viszont a Richternek és a MOL-nak nem volt túl jó napja, mindkét papír tegnapi záróértékén vagy akörül fejezte be a kereskedést. Az olajtársasággal kapcsolatos hír, hogy leállt az olajtársaság sisaki finomítója karbantartási munkálatok miatt.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül az E-Star 14,8 százalékos zuhanás után új történelmi mélypontján, 130 forinton fejezte be a kereskedést. Ennek hátterében az állhat, hogy nem függesztik fel a kötvényeit a BÉT határozata alapján, mivel a társaság által hivatkozott indokok nem mondanak ellent a tőzsde szabályzatának.

Rajta kívül a Synergon 1,8 százalékos mínuszt szedett össze, melyben 5 százalék alá csökkent a Cashline részesedése, vagyis az egykor legnagyobbnak számító tulajdonos a cégben az utóbbi hónapokban folyamatosan csökkentette a vállalatban meglévő befolyását.

A forint egész nap a 294-295-ös sáv környékén mocorgott az euróval szemben, késő délután 295-nél található a kurzusa. A dollár/forint árfolyama 221,8-nál, a svájci franké pedig 238,5-nél található.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Visszakanyarodott Európa

Kisebb javulásba kezdtek délután az európai tőzsdék, melyben a a tengerentúlról érkező vártnál jobb gyorsjelentési adatok is a segítségükre voltak. A JPMorgan és a Goldman Sachs egyaránt túlteljesítette a várakozásokat.

Az erősödést támogathatták Ewald Nowotny, osztrák jegybankelnök szavai, aki nem értett egyet Jean-Claude Juncker tegnapi nyilatkozatával, melyben az Eurocsoport elnöke túlzottan károsnak vélte az erős eurót. Nowotny szerint nincs ok aggodalomra e tekintetben.

A javulás annak ellenére következett be, hogy korábban a német gazdasági minisztérium a korábbi 1 százalékról 0,4 százalékra csökkentette a német gazdasági növekedésre vonatkozó prognózisán. A német kötvényaukción egyébként ma 4 milliárd euróért adtak el tízéves állampapírokat, kisebb hozamemelkedés mellett.

Ezek után néhány európai részvényindex már kisebb pluszban mozog. Az olasz FTSE/MIB viszont nem tud feltápászkodni, többek között a Mediaset 4,3 százalékos, valamint a Banco Popolare 3,5 százalékos gyengülése miatt.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az autógyártók viszont egész nap gyengélkednek, miután az európai autóértékesítés decemberben éves alapon 16 százalékot zuhant vissza, ami az utóbbi két év legnagyobb mértékű csökkenésének számít. Az autógyártók közül a Renault 1,7 százalékkal, a Peugeot 4 százalékkal, a Daimler pedig 0,3 százalékkal került lejjebb.

Remek számok a Goldman Sachs-nál

Vegyesen teljesítenek eddig az amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,3 százalékos az S&P 500 pedig 0,1 százalékos mínuszt szedett össze, míg a Nasdaq az Apple ralijának köszönhetően 0,2 százalékos pluszban tanyázik.

Éves alapon 1,7 százalékot emelkedtek a fogyasztói árak, ami picivel kisebb az 1,8 százalékos elemzői konszenzustól. Az élelmiszer- és üzemanyagárakkal tisztított adat pedig 1,9 százalékos növekedést mutat éves viszonyításban. Az ipari termelés pedig a vártnak megfelelően 0,3 százalékkal nőtt decemberben egy hónap alatt.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai közül a technológiai papírok emelkednek ki eddig, amiben a legnagobb komponensű Apple 3,3 százalékos drágulása játsza a legfőbb szerepet. A részvények valószínűleg korrigálni kezdték az elmúlt napok nagyobb eséseit.

A Goldman Sachs.2,9 százalékot erősödött, miután a nagybank a várakozásoknál sokkal erősebb eredményszámokat közölt gyorsjelentésében. A vállalat egy részvényre jutó eredménye a negyedik negyedévben 5,6 dollárra rúgott, miközben az elemzők csupán 3,66 dollárra számítottak.

A JPMorgan visszajött a nagyobb veszteségekből, melyet annak ellenére szedett össze, hogy az elemzői konszenzushoz képest jobb negyedévről számolt be a társaság. Az amerikai befektetési bank 24,4 milliárd dolláros bevételt és 5,7 milliárd dolláros profitot ért el a negyedik negyedévben, egyszeri tételekkel tisztított EPS pedig 1,35 dollár lett. A részvény már csak 0,1 százalékos mínuszban forog.

A Facebook befektetői nem fogadták kitörő örömmel a közösségi oldal legújabb fejlesztését, a tegnap bemutatott új keresőfunkciót. A papírok 0,3 százalékos pluszban forognak.

2 százalék feletti pluszban mozog a nyitás előtti kereskedés során a Yahoo!. A megugrásban szerepe lehet, hogy az Alibaba Group 3-4 milliárd dolláros IPO-ra készül Hongkongban, a cégben pedig vaskos részesedést birtokol az amerikai óriásvállalat.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A Boeing 3,4 százalékos mínuszban forog, mivel az elmúlt pár hétben már sorozatban a harmadik meghibásodást észlelték a nagy reményekkel piacra dobott Boeing 787 Dreamliner gépeken. Ma kényszerleszállást hajtott végre az All Nippon légitársaság egyik új Boeing gépe, ami után a Japan Airlines és az All Nippon Airlines azonnal felszállási stopot hirdetett.

Boeing árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]