Lehúzza a németeket Európa

Vágólapra másolva!
A korábban várt 1 százalékos növekedés helyett 0,4 százalékos GDP-növekedést vár Németország 2013-ban. Az euróövezeti válság miatt rontottak a kilátáson.
Vágólapra másolva!

A német kormány jelentősen rontott a gazdaság idei növekedésére adott előrejelzésén, a szerdán bemutatott prognózis szerint Németország hazai összterméke (GDP) a korábban várt 1 százalék helyett 0,4 százalékkal növekedhet 2013-ban.

Philipp Rösler gazdasági miniszter a jelentést Berlinben ismertetve hangsúlyozta: a növekedést az euróövezeti válság és világgazdaság gyengesége fogja vissza, de az Európai Unió legnagyobb gazdasága hamar kikerül a téli hullámvölgyből, és az év folyamán fokozatosan erőre kap. 2014-ben már 1,6 százalékos növekedés várható. A munkaerőpiac az idén stabil marad, az infláció mérsékelt lesz, és tovább emelkedik a lakosság jövedelme - tette hozzá.

A német GDP a tavalyi utolsó negyedévben 0,5 százalékkal csökkent, 2012 egészében pedig 0,7 százalékkal nőtt a német statisztikai hivatal előzetes adatai szerint. 2011-ben még 3 százalékkal, 2010-ben 4,2 százalékkal nőtt a német gazdaság.