Leállt a MOL sisaki finomítója

Vágólapra másolva!
Leállították rendszeres karbantartási munkák miatt a MOL sisaki finomítóját január 14-én - közölte a MOL leányvállalata, az INA. Az olajfinomító a munkálatok elvégzése után újra beindul, de egyelőre nem tette közzé az INA, hogy meddig végzik a javításokat.
Vágólapra másolva!

Január 14-én leállította a MOL csoportba tartozó INA a sisaki finomítóját karbantartási munkálatok elvégzése miatt. A feladat elvégzését követően újraindul a finomító termelése, de egyelőre nem tették közzé, meddig is tartanak a javítások.

A sisaki finomító a MOL csoporton belül nem számít komolynak, a komplexitás és az éves termék kihozatal szempontjából is a leggyengébbek között szerepel.

Forrás: [origo]

Forrás: MOL, Investor.hu

Finomítói komplexitás (forrás: MOL éves jelentés)

A finomítói komplexitás megmutatja, hogy 1 hordó kőolajból mekkora fehéráru-hozam érhető el. Minél komplexebb a finomító, annál magasabb a fehéráru-hozama ugyanolyan minőségű kőolajból, így annál alacsonyabb a fűtőolaj-termelése. A komplexitás egyik legjobb mutatója a nelson index, ami a különböző típusú finomítói üzemekből, illetve ezen üzemek kapacitásainak a finomító desztillációs kapacitásához viszonyított arányából vezeti le a komplexitás mértékét.

NCI (Nelson komplexitás index)

nelson komplexitás index, amit Wilbur nelson fejlesztett ki 1960-ban. A finomító komplexitását - kiépítettségét - jelző mérőszám, ami a konverziós kapacitásokat hasonlítja a lepárló kapacitásokhoz.



Az utóbbi időkben viszonylag sokszor állt a sisaki finomító, tavaly például tűzeset miatt kellett leállítani. A szünetek nem jelentenek komoly érvágást a MOL számára, mivel veszteségesen működik a finomító. Ahhoz, hogy ezen változtassanak, sokat kellene fejleszteni az egységen.

MOL napi grafikon

Forrás: [origo]