OTP-kitörés a láthatáron!

Vágólapra másolva!
A fundamentumok ugyan ellene szólnak, a technikai kép sem egyértelmű, viszont a hangulat alapján mégis minden adott egy látványos emelkedéshez az OTP piacán.Az alábbiakban Nyári Zsolt, a KBC Securities szenior üzletkötőjének írását közöljük változatlan formában.
Vágólapra másolva!

Vegyünk, vagy adjunk? Az örök dilemma, pedig a megoldás oly egyszerű: olcsón vegyél, drágán adjál! Most itt a 4400 forintos árszint környékén viszont, hogy olcsó vagy drága-e az OTP részvény, nem könnyű megítélni. Nem is vállalkoznék ennek a kérdésnek az eldöntésére, de pár érvet és ellenérvet érdemes megvizsgálni.

A 2012. október 16-án 4391 forintos záróárnál ugyanez a kérdés volt napirenden, és nagyon nagy reményekkel lehetett várni a következő napot, hogy a bika megmutassa magát ereje teljében, és a legtöbb részvényesnek nagy örömöket okozzon. Kivéve persze a "megátalkodott" shortosokat! És másnap megjött a mozgás, na persze nem felfelé, ami várható lett volna a részvény előélete kapcsán. Köszönhetően az aznap kiszivárogtatott örökös bankadónak, sikerült egy napon belüli tízszázalékos esést összehozni. November végére már 3800 forint alatt lehetett vele kereskedni, miközben a világ tőzsdéi köszönték, jól voltak...

OTP (napi grafikon)

Azóta az árfolyam mindenfajta új, érdemi vállalati céghír elhangzása nélkül kedden 4399 forinton zárt, és ismét kacérkodik a kitörés lehetőségével. A technikai kép által mutatott lehetőség gyors mozgást vetíthet előre 5350 forintos célárral! Ez több mint húsz százalékos emelkedés lenne, és talán nem elhanyagolható, hogy több mint háromszorosa a majdnem teljesen biztos befektetésnek elkönyvelt állampapírok éves hozamának! Tehát találtunk egy érvet a kitörés mellett, ami akkor lenne sikeres, ha relatíve nagy forgalom mellett lenne áthúzva az árfolyam a 4400 forinton, és sikerülne efelett zárni körülbelül kettő százalékkal. Kedden napközben egyelőre forgalom nem volt, és az ár is 4400 forint alatt van, de ma is van nap! Minél tovább támadjuk a szintet, annál nagyobb a valószínűsége a sikernek.

Mit mondanak az elemzők? Egyáltalán számít is valamit? AZ OTP fair értéke szerintük (a mediánjukat figyelembe véve) ugyanitt van, ahol a jelenlegi árszint. Ez bizony semmi jóval nem kecsegtet, minek venni egy olyan részvényt, ami árában van? A jelenlegi makrogazdasági kilátások nem kecsegtetőek, és a várható GDP-növekedés (vagy csökkenés!!!) nulla közeli, a hitelezés beindulása nem várható. Sorolhatnám az érveket ellene, de leszögezhető, hogy fundamentális alapon nem nagyon szól semmi a vétel mellett egy-két éves távlatban.

Mi a helyzet a világban?

Röviden, ami a legfontosabb jelenleg, hogy példátlan pénzbőség van megint, hála a jegybankok pénznyomtatásának, ami hajtja fel a részvényárakat, és az év elején a fejlődő piacokra áramló pénz döntögeti a rekordokat. Meddig tart még a likviditásbőség? Jó kérdés, és ugyan volt már utalás a Fed részéről, hogy a lazítás hamarabb fog véget érni, mint korábban gondoltuk, de ez nem járt, csak egy félnapos eséssel. A piaci szereplők nem akarják a rossz híreket komolyan venni, különben is gyorsjelentési szezon van, fókuszáljunk az egyedi részvények jelentéseire... Összességében a külvilág támogatja az emelkedést egyelőre, hogy meddig, azt nem tudjuk.

És akkor vegyünk pár jellemzőt, amik jó indikátorok lehetnek!

Szájára vette-e már a város, a sajtó a vissza nem térő lehetőséget? (A Napi Gazdaság sajnos ma címlapon hozza a kitörés lehetőségét... - a szerk.) A válasz nem, ami jó hír, mert minél kevesebben hisznek benne, annál nagyobb a valószínűsége, hogy bekövetkezik.

Mit csinálnak a háziasszonyok? Adnak, azaz realizálják azt a nyereségüket, amit annak köszönhetnek, hogy megvették az esést korábban, mert "olcsónak" gondolták a részvényt. Noha volt már arra példa többször, hogy a lakossági ügyfelek túljártak az intézményieken, azért nagyobb százalékban a külföld szokta megnyerni az egyoldalú csatát.

Megpróbálom összefoglalni a leírtakat: fundamentális alapon nem, technikailag egyelőre csak talán, és mégis azt kell mondanom, hogy ennél sokkal jobb nem is lehetne az összkép, mert az igazi bullok arról híresek, hogy a legtöbben kimaradunk belőle...

OTP (napi grafikon)