Esik a jelentés után a JP Morgan

Vágólapra másolva!
Az elemzői konszenzushoz képest jobb negyedévről számolt be a JP Morgan. Az amerikai befektetési bank 24,4 milliárd dolláros bevételt és 5,7 milliárd dolláros profitot ért el a negyedik negyedévben, egyszeri tételekkel tisztított EPS pedig 1,35 dollár lett, szemben a 1,22 dolláros elemzői várakozással. 1 százalék fölötti mínuszban nyithat a részvény.
Vágólapra másolva!

Az előző év azonos időszakához képest több mint 13 százalékkal növelte meg bevételét a JP Morgan, míg az egy részvényre jutó profitot 50 százalékkal tudta felhizlalni az amerikai befektetési bank. Pozitívum továbbá az is, hogy az egyszeri tételektől tisztított EPS magasabb lett az elemzői konszenzusnál, ugyanúgy, ahogyan a bevétel is. Bár utóbbi csak egy hajszálnyival bizonyult jobbnak a prognózisnál.

Forrás: [origo]

A negyedik negyedéves profitra pozitív hatással volt a konszenzushoz képest kisebb céltartalékolás. A harmadik negyedévben még 1,9 milliárd dollárt tettek félre, a negyedikben viszont csak 1,1 milliárd dollárt (várt: 1,57 milliárd dollár).

A negyedév végén a Tier 1 tőkemegfelelési mutató 11 százalékra emelkedett a korábbi 10,4 százalékról, a Basel III szabályok szerint kalkulált mutató pedig 8,4 százalékról 8,7 százalékra hízott.

A múlt héten bejelentett ingatlanhitelekhez és kilakoltatáshoz kapcsolódó ügyek miatt 700 millió dollárral csökkent az adózás előtti eredménye a banknak, melyet a negyedik negyedévre számoltak el.

A vezérigazgató, Jamie Dimon éves fizetése a 2011-es felére esett vissza a tavalyi londoni kereskedési részleg vesztesége miatt. Több mint 6 milliárd dollár bukót hozott össze a divízió.

A részvény vélhetően azért reagált negatívan piacnyitás előtt a publikált adatokra, mivel a nettó kamatmarzs a harmadik negyedév végi 2,92 százalékról 2,85 százalékra zsugorodott. Egy évvel korábban még 3,19 százalékon állt a marzs. A Wells Fargo múlt heti gyorsjelentésében is hasonló árrés csökkenést lehetett látni.

1 százalék feletti csökkenéssel vághat bele a mai kereskedésbe a részvény.

JP Morgan napi grafikon (NYSE)

Forrás: [origo]