Eladná az E.ON a Nyugat-szlovákiai Villamos Műveket

Vágólapra másolva!
A pozsonyi Pravda szerint a cseh Energetikai és Ipari Holding vásárolhatná meg a villamos művek részvénycsomagját. Az állítólagos ügyletről egyelőre egyik fél sem nyilatkozott, a lap forrásai szerint az E.ON egyéb külföldi befektetéseit fejlesztené a bevételből. 
Vágólapra másolva!

Már a közeljövőben eladná a Nyugat-szlovákiai Villamos Művek (ZSE) kisebbségi részvénycsomagját a német E.ON - számolt be saját információkra hivatkozva a pozsonyi Pravda szerdán. A független szlovák lap, a német energetikai szektorból származó, meg nem nevezett forrásra hivatkozva azt írta: a szlovák vállalat 49 százalékát tulajdonló német cég egyéb külföldi befektetései fejlesztésére kívánja fordítani a Nyugat-szlovákiai Villamos Művek várható eladásából származó bevételt.

Amennyiben az eladásra valóban sor kerül, az az E.ON szlovákiai energiapiacról való kivonulásának újabb lépése lesz. A német energetikai óriás ugyanis kedden írta alá azt a megállapodást, amelynek értelmében 1,3 milliárd euróért a cseh Energetikai és Ipari Holdingnak (EPH) adja el a vezető szlovák gázszolgáltatóban, a Szlovák Gázipari vállalatban (SPP) birtokolt 24,5 százalékos részesedését.

A lap úgy tudja, a villamos művek részvénycsomagját is legnagyobb valószínűséggel a cseh Energetikai és Ipari Holding vásárolhatná meg. A lehetséges vételárról egyelőre nem kerültek napvilágra információk, azt azonban tudni lehet, hogy a ZSE teljes részvénycsomagjának könyv szerinti értéke, a vállalat honlapján közétett információk szerint 868 millió euró. Az állítólag tervezett ügyletről szóló információkat egyik fél sem erősítette meg.

A Nyugat-szlovákiai Villamos Művek piacvezető a villanyáram termelésben és ellátásban Szlovákiában. A vállalat 2002-ben vált a német E.ON csoport részévé, amikor az megvásárolta a ZSE 49 százalékos részvénycsomagját. A cég fennmaradó tulajdonrészét a Nemzeti Vagyonalapon (FNM) keresztül az állam ellenőrzi.

A cseh Energetikai és Ipari Holding (EPH) tucatnyi energetikai céget birtokol. Részvényeinek többségi része a PPF pénzügyi csoport kezében van, amelynek többségi tulajdonosa a leggazdagabb csehnek tartott Petr Kellner. Az EPH-ban érdekeltségekkel rendelkezik még a szlovák kormánykörökhöz közelállónak tartott J and T befektetési csoport, valamint a korábban a J and T-nek dolgozó cseh vállalkozó, Daniel Kretinsky is.