Vágólapra másolva!
A bankok és autógyártók vezetésével tovább gyengültek a délelőtt folyamán az európai részvényindexek, mivel kissé borongósabb hangulatot okozott Jean-Claude Juncker Eurogroup vezető nyilatkozata, mely szerint veszélyt jelenthet az erős euró a zóna gazdaságára. Ezen túl az európai autóértékesítések száma az utóbbi két év legnagyobb visszaesését mutatta éves alapon. Itthon a BUX tartja jobb formáját, ugyanis régiós társaival ellentétben ha kicsivel is, de tegnapi záróértéke felett mocorog. Amerikában nem lehet nagyobb elmozdulásra számítani nyitás után, a határidős indexek alapján a Dow Jones és az S&P 0,1-0,2 százalékos pluszban, a Nasdaq viszont 0,2 százalékos mínuszban nyithat.
Vágólapra másolva!

Tartja magát a BUX

A BUX feltornászta magát délelőtt a pozitív tartományba, és dél körül is minimálisan a tegnapi záróértéke felett mozog, amire így egyelőre nem hat a borongósabb európai hangulat. A régióban az elmúlt napokhoz hasonlóan felülteljesítőnek számít a magyar részvényindex, a szomszédos piacokon kisebb eséseket lehet látni.

Forrás: [origo]

A BUX a főbb papíroknak köszönheti jobb teljesítményét, melyek sorát a Richter vezeti 0,4 százalékos emelkedésével, mely tegnapi nagyobb esését korrigálja. A Richter tegnapi rosszabb teljesítménye mögött az áll, hogy partnere, a Forest a várakozásoknál sokkal nagyobb veszteséget szenvedett el a legutóbbi negyedévben. Ez a magyar gyógyszergyártó befektetői számára azért lehet fontos, mert a két cég együtt fejleszti a cariprazine nevű terméket.

Az OTP folytatja remek teljesítményét, és egyre feljebb kúszva új másfél éves csúcsa körül mozog.

A Magyar Telekom délben nem mutat elmozdulást. A vállalat számára fontos hír, hogy a HVG szerint megbukott az e-útdíj tender, miután a tegnapi végső határidőig a Getronics nem írta alá a szerződést az Állami Autópálya Kezelővel. Egyelőre kérdéses, hogy a tenderen második helyet megszerző Magyar Telekom leány, a T-Systems a Getronics helyére léphet-e. Az állam 33 milliárd forintos keretet biztosított a projekt megvalósításához, míg a T-Systems 53,4 milliárdért építené ki a rendszert.

A MOL egyelőre 0,2 százalékos pluszban mozog, és az olajtársasággal kapcsolatos hír, hogy leállt az olajtársaság sisaki finomítója karbantartási munkálatok miatt.

Az Egis a rosszabbul teljesítők között található, már fél százalékot veszített értékéből.

Forrás: [origo]

A kisebb társaságok papírjai közül az E-Star ma újabb történelmi mélypontot ütött, ahonnan továbbra sem nagyon tud felállni, dél körül 8 százalékos mínuszban forog a papír. Ennek hátterében az állhat, hogy nem függesztik fel a kötvényeit a BÉT határozata alapján, mivel a társaság által hivatkozott indokok nem mondanak ellent a tőzsde szabályzatának.

Rajta kívül a Synergon 1,1 százalékos mínuszt szedett össze, melyben 5 százalék alá csökkent a Cashline részesedése, vagyis az egykor legnagyobbnak számító tulajdonos a cégben az utóbbi hónapokban folyamatosan csökkentette a vállalatban meglévő befolyását

A forint egyelőre nem mutat nagyobb elmozdulást a főbb devizákkal szemben, az euró/forint kurzusa kissé lejjebb kerülve 294,5 körül, a dollárénem sokkal 221 alatt, a svájci franké pedig 237,8 körül mozog.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Esnek a bankpapírok Európában

Borús hangulat uralkodik Európában, ahol a részvényindexeket jellemzően a pénzügyi vállalatok húzzák lejjebb, melyek Jean-Claude Juncker nyilatkozata után kezdhettek mélyrepülésbe. Az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő Eurogroup vezetője szerint veszélyt jelenthet az elmúlt hat hónapban 8,4 százalékot erősödő euró a zónára, mivel az erős deviza rontja a versenyképességet.

Ezen túl a Világbank is visszavágta a világgazdaságra vonatkozó növekedési prognózisait. Eszerint csak 2,4 százalék lehet 2013-ban a világgazdaság bővülése, ami lényegesen alacsonyabb a júniusban előrejelzett 3 százaléknál.

Az európai börzék esését az ázsiai piacok rosszabb teljesítménye is segített "megágyazni", így a régióban 0,2-1,3 százalék körüli mínuszokat lehet látni. A leggyengébben az olasz FTSE/MIB mozog, melyet többek között a Fiat 2,2 százalékos, valamint a Mediaset 2,8 százalékos esése taszít mélyebbre.

Forrás: [origo]

A francia CAC 40 indexet leginkább a Société Générale 4 százalékos és a BNP Paribas 1,7 százalékos gyengülése húzza lejjebb. Nagy-Britanniában is rosszl teljesítenek a pénzintézetek, a Barclays 2,3 százalékkal, a Lloyds Banking pedig 3,8 százalékkal került lejjebb.

A pénzügyi cégek mellett az autógyártók is rosszul szerepelnek, miután az európai autóértékesítés decemberben éves alapon 16 százalékot zuhant vissza, ami az utóbbi két év legnagyobb mértékű csökkenésének számít. Az autógyártók közül a Renault 1,6 százalékkal, a Peugeot 3,6 százalékkal, a Daimler pedig fél százalékkal került lejjebb.

Beindul a gyorsjelentési szezon Amerikában

Amerikában nem lehet nagyobb elmozdulásra számítani nyitás után a határidős indexek alapján, a Dow Jones és az S&P 0,1-0,2 százalékos pluszban, a Nasdaq viszont 0,2 százalékos mínuszban nyithat. A tengerentúlon ma i igencsak bepörög a gyorsjelentési szezon, ugyanis 11 S&P komponens rukkol elő számaival, piacnyitás előtt többek között a US Bancorp, a Bank of New York Mellon, a JP Morgan és a Goldman Sachs, piaczárást követően pedig az eBay (Nasdaq) és a Kinder Morgan (NYSE) számol be előző negyedévéről.

A vállalati gyorsjelentések mellett makroadatokból sem lesz ma hiány, a decemberi fogyasztói árindex, valamint ipari termelési adat is napvilágot lát, míg a Fed nyilvánosságra hozza Bézs könyvét.