Vágólapra másolva!
Kisebb megnyugvást mutat a magyar részvényindex a tegnapi jobb teljesítménye után, és ma lefelé kezdett csordogálni, korrigálva az elmúlt napok nagyobb emelkedéseit. A blue-chipek egyelőre szintén nem mutatnak nagyobb elmozdulást, az OTP sem tud feljebb kerülni közel másfél éves csúcsáról. A forint viszont erősödésbe kezdett, melyet a vártnál alacsonyabb inflációs adat is segíthet. Európában lefelé mozdultak el a piacok többek között az amerikai adósságplafon miatt egyre fokozódó nyugtalanság miatt, és a vártnak megfelelő német makroadatok sem tudják eddig meghozni a vételi kedvet, mivel nem okoztak nagyobb meglepetést.
Vágólapra másolva!

Lefelé csorog a BUX

A tegnapi jó teljesítménye után ma kissé megnyugodott a magyar részvényindex, mely gyakorlatilag nem mutat elmozdulást. A BUX viszont még így is régiós társai előtt mozog, melyek hozzá hasonlóan kisebb mínuszokat mutatnak.

A piacon egyelőre nem tudja segíteni az erősödést a vártnál alacsonyabb decemberi inflációs adat, mely szerint csupán 5 százalékos volt az átlagos áremelkedés mértéke a várt 5,2 százalék helyett.

Ezen túl Banai Péter, az NGM helyettes államtitkára szerint nemcsak 3 százalék alatt lesz a tavalyi költségvetési hiány, hanem 2,7 százaléknál is kisebb lesz, mivel hogy az államháztartás önkormányzatok nélküli hiánya 2,1 százalékos deficitet mutatott.

További hír, hogy négy nagy befektetési bankkal is leszerződött az ÁKK, hogy meghatározó kötvénybefektetőkkel szervezzenek találkozókat. A BNP Paribas, a Citi, a Deutsche Bank és a Goldman Sachs egyaránt részt vehet a találkozók lebonyolításában, ami elvileg nem a devizakötvény kibocsátás előkészítését jelenti a Reuters forrása szerint, ugyanakkor valamiképp mégiscsak kapcsolatban állhat a tranzakcióval. A befektetői találkozókra már a jövő héten sor kerülhet.

Forrás: [origo]

A főbb papírok szintén nem mutatnak nagyobb elmozdulást, a MOL 0,3 százalékkal, a Richter pedig 0,2 százalékkal értékelődött le eddig. Az OTP tegnap közel másfél éves csúcsára került, ma eddig nem folytatódik remek teljesítménye, mivel kisebb korrekcióba kezdhet. Jelenleg minimálisan tegnapi záróértéke alatt mozog. A bankkal kapcsolatos hír, hogy üzleti együttműködési megállapodást kötöttek a Korea Development Bank-kal tegnap, ami Közép- és Kelet- Európa mellett Ázsiára terjed ki.

A Magyar Telekom még nem mutat elmozdulást, míg az Egis 0,1 százalékot veszített értékéből.

Forrás: [origo]

A forint erősödésbe kezdett a főbb devizákkal szemben, és az euróval szembeni kurzusa is lejjebb került a héthavi mélypontjáról, mely délelőtt a 294-es szint közelében látható. A dollár/forint árfolyama 220 körül, a svájci franké pedig 238,2 körül mozog.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

A várt szerint bővült a német gazdaság

Lefelé indították a napot az európai piacok, amiben az újra kiéleződő viták állhatnak az amerikai adósságplafon kérdésében. Barack Obama tegnap elutasította a tárgyalás lehetőségét a republikánusokkal bármilyen témában, ami a limit megemelését célozná. Az elnök azzal vádolja őket, hogy megpróbálják kihaszálni, hogy az év végi fiscal cliff kérdésében ők engedtek, és most a republikánusok cserébe ugyanezt várják Obamától.

Bernanke tegnapi beszédében már sürgette a politikusokat, hogy állapodjanak meg mielőbb az adósságplafon megemeléséről. A befektetők mindenesetre nem nyugodhatnak meg, mivel ha nem sikerül megoldást találni, az komony gazdasági következményekkel járhat.

Ezen túl a mai makroadatok nem okoztak nagyobb meglepetést, a német fogyasztói árindex a várt 2,1 százalékkal nőtt decemberben egy év alatt, míg ugyanitt az éves GDP 0,7 százalékkal bővült egy év alatt, ami csak enyhén marad el a 0,8 százalékos várakozástól.

A kisebb nyugtalanság miatt az európai indexek folytatják a lecsorgást, a leggyengébben a spanyol IBEX teljesít, melyet többek között az Abengoa 2 százalékos, valamint a Bankinter 2,7 százalékos esése húz lejjebb.

Forrás: [origo]

A londoni FTSE-t a Rio Tinto 1,1 százalékos emelkedéssel támogatja, miután a bányaipari cég az elemzői konszenzushoz képest több vasércet hozott a felszínre. A vállalat negyedik negyedéves kitermelése 51,97 millió tonna volt, szemben az 50,6 millió tonnás várakozáshoz képest.

Az Anglo American 0,3 százalékos pluszban mozog annak ellenére, hogy mintegy évi 400 ezer unciával csökkenti platina kitermelését a cég, így évi 2,1-2,3 millió uncia teljesítményre lesznek képesek.