Vágólapra másolva!
Nem mutatnak jelentős elmozdulást az európai részvényindexek, mivel a befektetők vélhetően a délutáni fontosabb tengerentúli makroadatokra várhatnak. Ezen túl az amerikai adósságproblámák is nyugtalansággal tölthetik el a piaci szereplőket. A mai európai makroadatok a vártnak megfelelően alakultak, és a vételi kedvet egyelőre a vártnál kissé sikeresebb spanyol kötvényaukció sem tudja meghozni.  Itthon a BUX szintén eseménytelenül csordogál lejjebb, amivel korrigálja az elmúlt időszak jobb teljesítményét. A forintot a vártnál jobb inflációs adat is segítheti, így a magyar fizetőeszköz már a 294-es szinteknél található az euróval szemben.Amerikában sem lehet számítani heves elmozdulásokra nyitás után, ahol a határidős indexek alapján enyhe mínuszban indulhat a kereskedés.
Vágólapra másolva!

Vártnál alacsonyabb infláció segítheti a forintot

Nem tud kikecmeregni a negatív tartományból a magyar részvényindex, mely európához hasonlóan folytatja lecsorgását. A BUX az elmúlt napokban rendre felülteljesítette régiós társait, így a mai kisebb mínusza korrekciónak is tekinthető, bár a szomszédos piacokon ma hasonló mértékű veszteségeket lehet látni.

A piac számára érdekes lehet, hogy egyre valószínűbb, hogy Magyarország devizakötvény kibocsátását tervezi. Erre utal, hogy az ÁKK már a küszöbön álló devizakötvény-kibocsátás lehetséges vevőivel szervez találkozókat, bár egyelőre ezt tagadja. Az viszont már biztosnak tűnik, hogy a befektetői találkozók szervezésére négy nagy befektetési bankot is felkért. A BNP Paribas, a Citi, a Deutsche Bank és a Goldman Sachs egyaránt részt vehet a találkozók lebonyolításában.

Forrás: [origo]

A főbb papírok közül a Richter és a Magyar Telekom nem mutat elmozdulást, míg az OTP korrigálni kezdte tegnapi nagyobb száguldását, melynek során közel másfél éves csúcsán zárt tegnap. Ma 0,3 százalékot veszített értékéből.

Rajtuk kívül a MOL 0,4 százalékot esett, míg az Egis fél százalékkal drágult.

Forrás: [origo]

A forint korrigálni kezdte délelőtt az elmúlt napok nagyobb gyengüléseit, és egészen a 294-es szintig ereszkedett vissza az euróval szemben. Ebben segítségére lehetett a vártnál jobb inflációs adat is, mely szerint csupán 5 százalékos volt az átlagos áremelkedés mértéke decemberben a várt 5,2 százalék helyett. A hazai fizetőeszköz a többi főbb devizával szemben is erősödni tud, a dollár/forint kurzusa 220,3 körül a svájci franké pedig 237,4 körül mozog.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Elvitték az összes 3 hónapos dkj-t

Az Ákk ma a tervezett mértékben értékesített 3 hónapos diszkontkincstár-jegyeket, ugyanis a meghirdetett 50 milliárd forintnyi mennyiség egészére találtak vevőt. Az érdeklődés nagyjából másfélszeres volt, az átlaghozam 5,45 százalékon alakult, ami megegyezik a múlt heti hasnoló aukción kialakult áltaghozammal, de 3 bázisponttal alacsonyabb a tegnapi másodpiaci referenciahozamnál.

Forrás: [origo]

A tervezettnél több állampapírt adott el Spanyolország

Gyakorlatilag eseménytelenül csordogál késő délelőtt a kereskedés az európai tőzsdéken, ahol nem látható egyértemű irány, és az indexek tegnapi záróértékük körül tanyáznak. A piaci szereplők vélhetően a délután érkező amerikai makroadatokra is várhatnak, ahol a New-York-i feldolgozóipari menedzserindex januári alakulását, a decemberi kiskereskedelmi forgalom értékét és termelői árindexet is közzéteszik.

A mai makroadatok nem okoztak nagyobb meglepetést, a német fogyasztói árindex a várt 2,1 százalékkal nőtt decemberben egy év alatt, míg szintén a német GDP 0,7 százalékkal bővült egy év alatt, ami csak enyhén marad el a 0,8 százalékos növekedési várakozástól. Rossz hír viszont, hogy ez jelentősen alacsonyabb az egy évvel korábbi 3 százalékos bővülést mutató adattól.

Ezen túl a befektetők kissé nyugtalanok lehetnek az amerikai adósságproblémák miatt, mivel Barack Obama tegnap elutasította a tárgyalás lehetőségét a republikánusokkal bármilyen témában, ami a limit megemelését célozná. Ben Bernanke Fed elnök tegnapi beszédében már sürgette a politikusokat, hogy állapodjanak meg mielőbb az adósságplafon megemeléséről. Az USA ugyanis már a jövő hónapban elérheti a limitet, ami komoly gazdasági következményekkel járhat.

További hír, hogy Olaszország ma újabb forrást vonna be 15 éves államkötvények kibocsátása révén. Ezen túl Spanyolország 5,75 milliárd euró értékben adott el 12- és 18 hónapos állampapírokat, ami kissé felülmúlja az 5,5 milliárdos célkitűzést.

A kötvényaukció ellenére nagyobb lemaradásban mozog a spanyol IBEX többek között a Banco Santander 3,3 százalékos, valamint a Bankinter 3,1 százalékos esése miatt.

Forrás: [origo]

A Burberry közel 4 százalékos emelkedésével támogatja a londoni FTSE-t,. miután a cég a vártnál jobb negyedéves eredményekről számolt be. A vállalat bevételei 613 millió fontra emelkedtek, ami 9 százalékos növekedésnek felel meg egy év alatt, és némileg magasabb az elemzők által előrejelzett 602 millió fontnál.

A Hennes&Mauritz ruhaipari forgalmazó társaság részvényei 3,8 százalékot erősödtek, miután a cég legalább egy éve nyitva lévő üzleteinek forgalma "csak" 2 százalékkal esett vissza egy év alatt a várt 2,6 százalék helyett.

Az Anglo American egyelőre 0,4 százalékos pluszban forog, miután a legnagyobb bányaipari cég érdekeltségébe tartozó Anglo American Platinum dolgozói 25 százalékát is lapátra teheti a csökkenp platina kereslet és növekvő termelési költségek miatt.