Útdíjtender: eljött a végső határidő

Vágólapra másolva!
Eljött az e-útdíj rendszer szerződéskötés aláírásának végső határideje. Az elmúlt hetek híre alapján egyre nagyobb az esélye, hogy a győztes Getronics nem tudja aláírni a szerződést, miután norvég partnere vélhetően szakított vele. Ha erre kerülne sor, akkor vagy újabb tenderre kerülhet sor, vagy az állam maga valósítja meg a projektet.
Vágólapra másolva!

Ma kellene aláírni az elektronikus útdíjrendszer kiépítéséről és üzemeltetéséről szóló szerződést. A tendert korábban a Getronics Magyarország Kft. nyerte el, ajánlata alapján a rendszert mintegy 34,89 milliárd forint fejében építette volna ki.

A szerződéskötés eredeti határideje december 27-e volt, azonban a tenderen második helyet megszerző Magyar Telekom leány, a T-Systems előzetes vitarendezési kérelemmel fordult az ÁAK-hoz, emiatt pedig 2013-ra csúszott az aláírás. Sajtóértesülések alapján a tender győztese további haladékot kért, és kapott is, azonban ennek határideje is elérkezett a mai nappal.

A Getronics helyzete nem túl fényes, ugyanis a Népszabadság információi szerint norvég partnere szakított vele. A Q-Free ASA levélben kereste fel az Állami Autópálya Kezelőt, melyben tájékoztatta, hogy a továbbiakban nem kíván részt venni a hazai elektronikus útdíjrendszer megvalósításában. Az alvállalkozóra mindenképp szüksége lenne a győztesnek, miután a Q-Free biztosította volna a műszaki referenciát, és a munkálatok 10-24 százaléka is hozzá kötődött.

A T-Systems január elején jelezte, hogy szíves örömest beugrana a Getronics helyett, de a legfrissebb információk szerint kérdéses, hogy erre sor kerül-e. A Magyar Nemzet értesülései szerint, ha a szerződést nem tudják aláírni, akkor vagy újra kiírják a pályázatot, vagy az állam saját maga bonyolítja le a beruházást. A kormány tervei szerint a rendszer eredetileg július 1-jén startolt volna el és mintegy 75 milliárd forint bevételt generált volna idén az államnak.

Magyar Telekom

Forrás: [origo]