Csődbe ment az egyik legnagyobb lemezboltlánc

Vágólapra másolva!
Nem tud tovább működni a jelenlegi üzleti modellben, ezért csődvédelmet kért a nemzetközi HMV lemezbolthálózat. A brit tulajdonú láncnak csak a Brit-szigeteken 240 üzlete van veszélyben.
Vágólapra másolva!

Csődvédelmi eljárást kezdeményezett kedd hajnalban a brit HMV zenemű-forgalmazó áruházlánc. A csődgondnaknak felkért Deloitte feladata egyelőre a hálózat 239 nagy-britanniai és írországi boltjának működtetése, és eközben az üzleti kilátások felmérése és a lehetséges befektetők felkutatása.

Az 1921-ben alakult hálózat valaha a világ egyik legnagyobb és leghíresebb lemezértékesítő cége volt, de az utóbbi években már köztudott volt, hogy mind nehezebben bírja az online terjesztők és a mind tömegesebbé váló közvetlen internetes letöltés támasztotta versenyt.

A vállalat már december 13-án kiadott egy figyelmeztetést arról, hogy hátralékba kerülhet a bankkölcsöneivel - ezután a cég részvényeinek árfolyama a mélybe zuhant a londoni értéktőzsdén. A részvények forgalmazását a csődvédelemről szóló kedd hajnali bejelentés után felfüggesztették.

Neil Saunders, a Conlumino nevű londoni kiskereskedelmi elemzőcég vezérigazgatója a BBC-nek azt mondta: ma már a forgalmazott zene- és filmtartalmak 73,4 százalékához online letöltéssel jutnak hozzá a vásárlók, és ebben a környezetben nincs valós jövője a fizikai zenemű-forgalmazásnak, az HMV jelenlegi üzleti modellje ezért "halott".