Az Apple-t még az ág is húzza - Rontott célárán a Nomura

Vágólapra másolva!
Az iPhone 5 készülékek iránti vártnál alacsonyabb kereslet miatt csökkentette az Apple részvényeire vonatkozó célárát a Nomura elemzőház, mely ezen túl a technológiai cég árbevételére és forgalmára vonatkozó előrejelzéseit is visszavágta. A lépés azután történt meg, hogy az Apple tegnap bejelentette, alaposan visszavágja az iPhone-ba építendő kijelzők megrendeléseit. A társaság részvényei emiatt tegnap nagyobb esésen mentek keresztül, és a mai gyengülés után már 500 dollár alatt mozognak.
Vágólapra másolva!

Visszavágta az Apple árbevételére és forgalmára vonatkozó előrejelzéseit a Nomura, miután valószínűleg a vártnál alacsonyabb lesz az iPhone5 készülékek értékesítése. A gyenge keresletet támasztja alá, hogy a héten a technológiai cég is közölte, hogy alaposan visszafogja az iPhone5 készülékek egyik alkatrészének a megrendeléseit.

A Nomura elemzője 530 dollárra csökkentette az Apple részvényeire vonatkozó célárát a korábbi 660 dollárról, semleges ajánlás fenntartása mellett. Az indoklás szerint az iPhone készülékek margin-ja és magas ára hosszútávon fenntarthatatlan.

Az elemzőház várakozásai szerint az Apple egy részvényre jutó nyeresége csak 11,25 dollár lehet 2013 második negyedévében a korábban előrejelzett 11,96 dollár helyett. Az első negyedévben viszont 12,84 dolláros EPS-t vár a Nomura, ami némileg magasabb a 12,78 dolláros korábbi várakozásoknál.

Ezen túl a gyengülő kereslet miatt a legnagyobb technológiai óriás első negyedéves forgalma a korábban prognosztizált 54,2 milliárd dollárról 53 milliárd dollárra eshet vissza a Nomura szerint. Ez a csökkenés a későbbiekben is folytatódhat, a második negyedévben már csak 44,1 milliárdos lehet a forgalom a korábban jelzett 46,7 milliárd helyett.

A Nomura elemzése szerint az iPhone5 készülékek értékesítése 5 százalékkal csökkenhet a 2013-as pénzügyi évben, míg 2014-ben ez a szám 8 százalék is lehet.

Többek között a vártnál alacsonyabb kereslet miatt az Apple részvényei tegnap már nagyobb esésen mentek keresztül, több mint 3,5 százalékot zuhantak. Az esés pedig ma is folytatódott, mivel már 2,3 százalékos mínusz után 500 dollár alatt forognak a papírok.

Apple árfolyama (Nasdaq)

Forrás: [origo]