Pikkel a kínai cégekre az EU

Vágólapra másolva!
Az Európai Bizottság szerint Kína jogtalanul támogatja a helyi acélgyártókat - számolt be a Financial Times. Az EU emiatt pedig magasabb import tarifákat léptethet életbe, ami segíthet az európai acélgyártóknak. A ThyssenKrupp és az ArcelorMittal is a nyertesek között lehet, egyelőre azonban a részvények nem mutatnak komolyabb elmozdulást.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság információi szerint Kína jogtalan támogatásokkal segíti az acélgyártókat, melyek így a piaci ár alatt tudnak megjelenni a portékáikkal - írja a Financial Times reggel. A legfrissebb hírek szerint a Bizottság kiegyenlítő importvám bevezetését tervezi, mely akár 50 százalékos is lehet. Tavaly az EU szintén az acélipari termékekre javasolt dömpingellenes vámot.

A lépés több európai acélipari vállalatnak jót tehet, a nyertesek között lehet az ArcelorMittal és a ThyssenKrupp is. A társaságok a gyenge kereslet, illetve a kínai riválisok térnyerése miatt nehéz helyzetben vannak, ez némileg változhat.

Az EU vizsgálata szerint a kínai vállalatokat támogatott hitellel, alacsonyabb áram és vízdíjakkal segítették. Kína ugyanakkor úgy véli, nem nyújtanak jogtalan kedvezményeket a cégeiknek, sőt inkább az EU használ olyan támogatásokat, melyek az európai gyártókat támogatják.

A Bizottság a tagországoknak még ebben a hónapban bemutatja a kutatásának eredményét, utána dönthetnek majd arról, hogy bevezetnek-e védővámokat.

Tavaly az EU a kínai napelemgyártók ellen kezdett vizsgálatba, mivel akkor is felmerült a jogtalan támogatás lehetősége.

ArcelorMittal napi grafikon (Euronext Amsterdam)

Forrás: [origo]

ThyssenKrupp napi grafikon (Xetra)

Forrás: [origo]