Vágólapra másolva!
Komolyabb hír nélkül kezdett gyengülni délután a német DAX index, ami itthon is hangulatromlást okozott. A BUX napi mélypontja körül fejezte be a kereskedést, amivel kissé korrigálta az elmúlt napok jobb teljesítményét. A befektetők nyugtalanságát külföldön többek között az amerikai adósságplafon problémái okozhatják, melyre rövid időn belül kéne megoldást találniuk a döntéshozóknak. Az USA ugyanis már február végén elérheti az adósságlimitet, amin felül nem fogja tudni teljesíteni fizetési kötelezettségeit. Európában ennek ellenére továbbra sincs nagyobb mozgás a DAX-on kívül, Amerikában pedig a negatív tartományban mozognak a részvényindexek. A tengerentúlról felemás makroadatok láttak napvilágot, melyek egyelőre szintén nem segíthetik az erősödést.
Vágólapra másolva!

Délután gyengült el a BUX

A német DAX-al együtt kezdett gyengülni a magyar részvényindex, mely végül 0,7 százalékos esés után napi minimuma körül fejezte be a kereskedést. A régióban hasonló mértékű mínuszokat lehetett látni.

Az osztrák ATX-et leginkább az Erste 2,2 százalékos esése húzta lejjebb, miután a bank újra veszteséges negyedévet kénytelen elkönyvelni egy romániai leánybankjának goodwilljén elszenvedett értékvesztés miatt.

Forrás: [origo]

A BUX többek között a Richter gyengülése miatt csúszott vissza, a gyógyszerpapír ma 1,7 százalékot veszített értékéből a romló hangulatban. A MOL is pocsék napot zárt 1,3 százalékos esésével, melyet az Egis és a Magyar Telekom 0,5 százalékos értékvesztése követett a sorban.

Az OTP viszont visszapattant, és 0,5 százalékkal került végül feljebb.

További hír, hogy egyre valószínűbb, hogy Magyarország devizakötvény kibocsátásra készül. Erre utal, hogy az ÁKK már a küszöbön álló devizakötvény-kibocsátás lehetséges vevőivel szervez találkozókat, bár egyelőre ezt tagadja. Az viszont már biztosnak tűnik, hogy a befektetői találkozók szervezésére négy nagy befektetési bankot is felkért.

Forrás: [origo]

A forint ma korrigálni kezdte tegnapi nagyobb gyengülését, és az euróval szembeni árfolyama egészen 294-ig szállt vissza. Ebben segítségére lehetett a vártnál jobb inflációs adat is, mely szerint csupán 5 százalékos volt az átlagos áremelkedés mértéke decemberben a várt 5,2 százalék helyett. Ahogy azonban a részvénypiacokon elromlott a hangulat, a hazai fizetőeszköz is kissé esni kezdett, és a kurzusa késő délután a 295-ös szintnél található.

A dollár/forint árfolyama is minimálisan feljebb került, és már 221 körül tanyázik, míg egy svájci frankért 237,9 forintot kérnek a bankközi devizapiacon.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Az SAP-val együtt esett a DAX

Egész nap tegnapi záróértékük körül mocorogtak az európai részvényindexek, melyek közül viszont német DAX jelentős gyengülésen ment keresztül délután, és már 0,8 százalékos mínuszban forog, melyet az SAP 4,2 százalékos zuhanás húzta lejjebb. A szoftvergyártó papírjai az elemzői konszenzustól elmaradó negyedik negyedéves eredmények miatt kezdtek lejtmenetbe. A társaság ugyanis 1,96 milliárd eurós profitot ért el a várt 2 milliárd euró helyett.

A DAX mellett a spanyol IBEX mutatja az egyik legnagyobb lemaradást, melyet a sikeres spanyol kötvényaukció sem tud segíteni. Spanyolország 5,75 milliárd euró értékben adott el 12- és 18 hónapos állampapírokat, ami kissé felülmúlja az 5,5 milliárdos célkitűzést.

A spanyolokon kívül Olaszország is kötvényaukciót tartott ma, és 6 milliárd eurónyi 15 éves államkötvényt értékesített.

Forrás: [origo]

A londoni FTSE többek között a Vodafone 0,7 százalékos mínusza tartja vissza. A telekommunikációs cég papírjai azután kezdtek esni, miután kiszivárgott, hogy Spanyolországban fontolgat elbocsátásokat a társaság. A vállalat a folyamatosan csökkenő árbevételre reagálna ily módon, melynek keretében nagyjából 1100 embertől válnának meg.

A londoni benchmarkot viszont segítheti a Burberry 4,6 százalékos drágulása. A luxusipari óriás részvényei a cég vártnál jobb negyedéves eredményei miatt teljesít kiemelkedően. A vállalat bevételei 613 millió fontra emelkedtek, ami 9 százalékos növekedésnek felel meg egy év alatt, és némileg magasabb az elemzők által előrejelzett 602 millió fontnál.

Az Anglo American 4 százalékos mínuszt szedett össze, miután a legnagyobb bányaipari cég érdekeltségébe tartozó Anglo American Platinum dolgozói 25 százalékát is lapátra teheti a csökkenp platina kereslet és növekvő termelési költségek miat

Tovább zuhan az Apple

Lefelé vették az irányt Amerikában a vezető részvényindexek, ahol a német tőzsde gyengülése, valamint a felemás makroadatok sem segíthetik a befektetők vételi kedvét.

A New-York-i Fed feldolgozóipari index a várt 0 pontos érték helyett 7,78 pontot esett. Vele szemben a kiskereskedelmi forgalom viszont kedvező képet mutat, ugyanis decemberben 0,5 százalékkal nőtt az ilyen jellegű értékesítések száma, szemben a várt 0,2 százalékos növekedést jelző várakozással.

Ezen túl 1,3 százalékot növekedtek december során a termelői árak éves alapon az USA-ban, ami némileg alacsonyabb a várt 1,4 százalékos emelkedésnél. Az energia- és élelmiszerárakkal tisztított árak pedig 2 százalékot nőttek éves alapon (várt: 2,1 százalék).

A piaci szereplőket az amerikai adósságplafon problémái is nyugtalaníthatják. Az Egyesült Államok ugyanis már a jövő hónapban elérheti a limitet, ami komoly gazdasági következtményekkel járhat, többek között Amerika nem tudná teljesíteni fizetési kötelezettségeit a plafonon felül, és hitelbesorásai is romlanának. Ben Bernanke Fed elnök tegnapi beszédében már sürgette a politikusokat, hogy állapodjanak meg mielőbb az adósságplafon megemeléséről.

A baj komolyságát jelzi, hogy Timothy Geithner leköszönő pénzügyminiszter tegnap úgy nyilatkozott, csupán február közepéig vagy március elejéig elegendők azok az intézkedések, melyet az adósságplafon életbelépését el tudják halasztani.

Az amerikai részvényindexek ennek ellenére csak minimális mínuszokat mutatnak, az S&P 500 0,3 százalékkal, a Dow Jones 0,2 százalékkal került lejjebb. A Nasdaq viszont nagyobb lemaradásban van leginkább az Apple esése miatt. A befektetők vélhetően a gyorsjelentési szezon holnapi "bepörgésére" várhatnak, így addig inkább a lecsorgás jellemző a piacokra.

Forrás: [origo]

Az amerikai szektorok közül csupán három képes kisebb emelkedésre. A technológiai vállalatok nagyobb esésen mennek keresztül, mivel a legnagyobb komponensű Apple tovább folytatja lejtmenetét, már bőven 500 dollár alatt, közel egy éves mélypontján mozog az árfolyama, és további rossz hír, hogy a Nomura elemzője is rontott a cégre vonatkozó előrejelzésein.

A Facebook befektetői optimistán várják a ma esti "titokzatos" prezentációt, ahol a vállalat új bejelentést tehet, mely a várakozások szerint mobilkészülékekkel lehet kapcsolatos. A részvények 1,4 százalékos pluszban forognak.

Forrás: [origo]

A Freeport-McMoRan Copper & Gold részvényei nem mutatnak nagyobb elmozdulást annak ellenére, hogya társaság 43 százalékkal, 280 ezer tonnáról 400 ezer tonnára akarja növelni az egyik arizonai rézbányájának kitermelését, melyben két japán vállalat is részt vesz. A projekt nagysága 1,7 milliárd dollár lehet.

Az árupiacokon folytatódik az arany erősödése, mely 0,8 százalékos drágulás után már 1682 dollárnál mozog. A WTI nyersolaj árfolyama viszont a tegnapi emelkedés után kisebb korrekcióba kezdett, és 93,8 dollár körül jár a kurzusa.