Veszélyes szavak Lázártól - Mit okozhat a MOL-nak?

Vágólapra másolva!
Nem elégséges a januári 10 százalékos rezsicsökkentés Lázár János szerint. Az államtitkár szakértői érvelésekre hivatkozva azt mondta hétvégén, hogy a gáz és áramárak 30 százalékkal drágábbak még annál, amit egy nyugdíjas ki tud fizetni Magyarországon. Az elhangzó nyilatkozat az energiaszolgáltatókra leselkedő újabb potenciális terhek kockázataira figyelmeztet, ami részben a MOL-ra is hatással lehet az általa tulajdonolt FGSZ Zrt-n keresztül.
Vágólapra másolva!

Nem elégséges a januári 10 százalékos rezsicsökkentés Lázár János szerint. Az államtitkár szakértői érvelésekre hivatkozva azt mondta hétvégén, hogy a gáz és áramárak 30 százalékkal drágábbak még annál, amit egy nyugdíjas ki tud fizetni Magyarországon. Lázár szavai azokra a január eleji lapértesülésekre erősítenek rá, melyek szerint a kormány márciustól újabb tíz százalékos, majd később egy szintén hasonló mértékű árcsökkentést hajtana végre.

Az elhangzó nyilatkozatok alapján az energiaszolgáltatók nem fognak unatkozni az előttünk álló időszakban sem, hiszen nagy valószínűség szerint a kormány újabb terheket fog a nyakukba rakni. Bár a bejelentett intézkedéseknek a MOL nem tartozik nagy vesztesei közé, a hazai olajcég számára a nagynyomású gázvezeték hálózat működtetésén keresztül lehet kitettsége a növekvő terhek felé.

A gázszállítási tevékenységért felelős - MOL-hoz tartozó - FGSZ Zrt. tavaly a KBC elemzőjének becslése szerint 50 milliárd forintos EBITDA-t termelt, melynek harmada köthető a lehetséges újabb terhek miatt potenciálisan érintett lakossági szolgáltatásokhoz. A MOL egészére gyakorolt hatás azért maradhat marginális, mert a rezsicsökkentési elképzelésekkel érintett eredmény a csoportszintű számoknak mindössze 3 százalékát teszik ki.

Az FGSZ Zrt-nél tavaly előtt 47 százalékos EBITDA-margint lehetett megfigyelni, mely alapján a tavalyi évre nagyságrendileg 37 milliárd forintos bevétel kalkulálható a retail szegmensben (kiindulva a KBC EBITDA becsléséből, és abból, hogy tavaly az elérhető marzs a tavaly előtti szinten alakult). Azt feltételezve, hogy a bevételi sort a rezsidíjak 30 százalékos csökkenése hasonló mértékben erodálná, az EBITDA-ban egy nagyságrendileg 11 milliárd forintos csökkenést lehetne megfigyelni. A MOL csoport egészének EBITDA-ját (a 2013-as Bloomberg konszenzust véve alapul) mindez 1,8 százalékkal csökkentené.