Vágólapra másolva!
Továbbra is hegymenetben  mozognak a főbb régiós bankpapírok, melyek az elmúlt hónapokban igen impozáns teljesítményt mutattak. Többségük jelenleg igen masszív támasz közelében tartózkodik, ahonnan sikeres felpattanás esetén folytatódhat az emelkedés, ugyanakkor érdemes lehet odafigyelni a fordulós jelzésekre is.
Vágólapra másolva!

BANK PEKAO (Varsó): Sikeres kitörés-visszateszt

Továbbra is emelkedő trendben mozog a Bank Pekao kurzusa, amely nemrégiben törte át a 164 zlotys ellenállást, melyet sikeresen sikerült visszatesztelnie. A felpattanás folytatódása esetén akár a 180 zlotys szintet is megcélozhatja a bankpapír pozitív esetben. Kedvező jelzés, hogy, mind az RSI, mind az MACD indikátor emelkedő trendben mozognak.

Szintén masszív támaszként funkcionálhat a Bank Pekao esetében a nemrégiben legyűrt 165 zlotys szint, miután az emelkedő trendvonal és az 50 napos mozgóátlag is utóbbi felé közelít erősítve a támaszt. Letörésük esetén a következő fontosabb szint 152 zloty közelében húzódik, melyet a 2200 napos mozgóátlag is erősít.

Bank Pekao napi grafikon (Varsó)

Forrás: [origo]

MACD

Az angol Moving Average Convergence Divergence szó kezdőbetűből áll az MACD. Az indikátor a leggyakoribb trendkövető indikátor. Két különböző időtávú mozgóátlagból áll az MACD. Vételi jelzést akkor kapunk, ha a gyorsabb mozgóátlag alulról metszi a lassabbat. Eladási szignált pedig akkor, ha a gyorsabb mozgóátlag beesik a lassabb alá. A grafikonon egy középvonal is látható, ami alatt a vételi jelzés markánsabb, felette pedig az eladási.



PKO BANK (Varsó): Tripla támaszról pattanhat

Masszív támaszon ül a PKO Bank kurzusa a 35,8 zlotys szint közelében, ahonnan felpattanás esetén első körben a 37,4 zlotys szintig emelkedhet az árfolyam. Enne áttörése esetén a 40 zlotys szintet is megcélozhatja a bankpapír. Nemrégiben eladási jelzést generált az MACD, az indikátor azonban nemsokára akár vételi jelzéssel állhat elő.

A jelenlegi támaszt az 50 napos mozgóátlag, illetve az emelkedő trendvonal is erősíti, így letörésük kimondottan negatív jelzés lenne. Szintén fontos támasznak ígérkezik a 34,4 zlotys szint közelében ingadozó 200 napos mozgóátlag.

Bank PKO napi grafikon (Varsó)

Forrás: [origo]

BANK HANDLOWY (Varsó): Stabilan a trendcsatornában mozog

Tavaly június óta egy sávban halad az északi irány felé a lengyel bankpapír. A részvény jelenleg a 95 zlotynál futó 50 napos mozgóátlagon ül, melyről ha felpattan, akkor a sávtetőt is megcélozhatja a papír.

Nem festenek jól az indikátorok, hiszen az MACD december vége óta eladási szignált mutat, míg az RSI tartja a csökkenő trendjét. A 95 zlotys szint törése után 88 zlotynál látható menedék. Utóbbi roppanása esetén 84 zlotynál a 200 napos mozgóátlag funkcionálhat támaszként.

Bank Handlowy napi grafikon (Varsó)

Forrás: [origo]

Mi az RSI?

Az RSI az angol Relative Strenght Index rövidítése, mely az adott instrumentum relatív erejét mutatja. Az indikátor értéke 0 és 100 között ingadozik. Az RSI kiszámolásának módja: 100-(100/(1+E/CS)), ahol az E azoknak a záróáraknak az átlaga, melyek az előző "n" napon emelkedtek, míg a CS azoknak a záróáraknak az összege, amelyek az előző "n" napon csökkentek.

Túladott egy instrumentum akkor, ha 30 alatti az RSI értéke, és túlvett, ha 70 fölött mozog. Vételi vagy eladási jelzést akkor kapunk, ha a túladott vagy a túlvett zónából kilép az indikátor.



BRE BANK (Varsó): Ékelődésből nagy zakó jöhet

Hosszabb távon ugyan emelkedő trendben mozog a BRE Bank kurzusa, de a részvény az emelkedő mélypontok mellé nem tud kellő magasságú csúcspontokat párosítani, így egy ékelődés látható a grafikonon. Ha lefordulna a jelenlegi szintről a részvény, akkor az ék alsó szára, illetve a 300 zlotynál futó 200 napos mozgóátlag lehet fontos támasz. Ha az törik, akkor 290 zlotynál látható menedék. Az MACD eladási szignálja rossz ómen.

Ha azonban meg tud indulni az északi irány felé a részvény, akkor a 320 zlotys akadály áttörése után az ék felső szárát nézheti meg közelebbről. Azon átlépve 350 zloty lehet a célpont. Az RSI hosszú távú emelkedő trendje optimizmusra adhat okot.

Bre Bank napi grafikon (Varsó)

Forrás: [origo]

KOMERCNI BANKA (Prága): Lélektani szinten áll az árfolyam

A 4000 koronás szint tartja a cseh bankpapírt, amely felpattanás esetén az október eleji 4200 koronás szintet célozhatná meg első körben. A lélektani szintet erősíti az 50 napos mozgóátlag, illetve a nemsokára ide érkező emelkedő trendvonal is. Ha sikerülne legyűrnie ellenállását, akkor akár 4500 koronáig is elmehetne a kurzus.

A dupla támasz letörése esetén a 3600-3700 koronás szintekig is visszacsúszhat a kurzus, előbbinél húzódik a 200 napos mozgóátlag, ami az elmúlt hónapok során fontos támaszként funkcionált a papír számára. Kedvezőtlen jel, hogy nemrégiben az MACD indikátor eladási jelzést generált.

Komercni Banka napi grafikon (Prága)

Forrás: [origo]