Új PEMÁK-ok jönnek

Vágólapra másolva!
Még két napig lehet megvásárolni a Prémium Euró Magyar Államkötvény első sorozatát 5,1 százalékos induló kamattal. Az Államadósság Kezelő Központ az egymilliárd eurós összeg elérésekor új sorozatot indít.
Vágólapra másolva!

Január 11-én a nagy keresletre való tekintettel négyszázmillió euróval, egymilliárd euróra emelték a Prémium Euró Magyar Államkötvény (PEMÁK) értékesítési keretét - közölte az Államadósság Kezelő Központ. A megemelt mennyiség azóta gyakorlatilag elfogyott, a 2015/X sorozatszámú kötvény értékesítése ezért 2013. január 17-én lezárul.

Az adósságkezelő a folyamatos megvásárolhatóság érdekében 2013. január 17-i értéknappal új sorozatot bocsát ki a PEMÁK-ból. Az új, 2016/X megnevezésű eurókötvény 2016. május 25-én jár le. Kamata az előző konstrukcióhoz hasonlóan az eurózóna fogyasztói árindexéből, amely novemberben 2,2 százalék volt, plusz 2,5 százalék kamatprémiumból tevődik össze, ennek alapján induló éves kamata 4,7 százalék időarányos része lesz. Kamatfizetésre félévente kerül sor.

Az új állampapírból a kibocsátás óta eltelt másfél hónap alatt a lakosság százmillió eurót meghaladó összegben vásárolt, azaz részesedése meghaladja a 10 százalékot a teljes értékesített mennyiségen belül. A belföldi intézményi befektetők aránya 88, a külföldi vásárlóké közel 2 százalékot tett ki.

Az értékesítést hét forgalmazó végzi - a Citibank, az Erste Befektetési Zrt., az ING Bank, a Magyar Államkincstár, a Raiffeisen Bank, az OTP Bank és a TakarékBank - a magánszemélyek itt nyilatkozhatnak a vételi szándékukról.