Vágólapra másolva!
A kínai Shanghai Composite szárnyalása vezeti ma az ázsiai tőzsdék sorát, ahol a legtöbb részvényindex erősödni tudott a hét első napján. A kínai benchmarkot a kínai gazdaság fellendülését váró most pénteki GDP adat közzététele, valamint a japán jegybank további monetáris ösztönző programjaira vonatkozó várakozások erősíthetik. Ez a spekuláció a jent két és féléves mélypontjára lökte a dollárral szemben, de az euró/jen kurzusa is 2011 májusa óta nem látható szinteken mozog. Amerikában valószínűleg ma is folytatódhat az elmúlt hét végén látható eseménytelen kereskedés, mivel a gyorsjelentési szezon csupán a PPG Industries számaival folytatódik, és fontosabb makroadat sem fogja felbolygatni a piacokat. Az S&P 500 a pénteki enyhe gyengülése után öt éves csúcsa alatt várja a mai nyitást. Az ázsiai börzék jó teljesítménye az európai piacokra is kedvező hatással lehet, ugyanis 0,3-0,4 százalékos pluszban indulhat itt a kereskedés.
Vágólapra másolva!

Egyre mélyebbre kerül a jen

Felfelé vették az irányt a mai kereskedés során a vezető ázsiai részvényindexek, ahol az erősödés hátterét a japán jegybank várható további monetáris lazítása iránti várakozás adhatja. Shinzo Abe miniszterelnök ugyanis továbbra is erőteljes nyomást helyez a BoJ-ra, hogy az monetáris ösztönző programokkal segítse a kitűzött 2 százalékos inflációs cél elérését. Ezt többek között kötvényvásárlási programmal érnék el.

A befektetők emellett már a pénteki kínai makroadatokat is optimistán várják, mivel a kínai gazdaság 7,8 százalékkal bővülhetett a negyedik negyedévben az elemzői prognózisok szerint, ami jelentős "felgyorsulásnak" számítana az utóbbi időszakok viszonylag gyengébb adatai után.

Többek között emiatt is több mint 3 százalékot szökkent a kínai Shanghai Composite, amit az a bejelentés is segíthet, hogy a kínai tőzsde szabályozó hatósága kiterjesztheti a külföldi befektetők kvótáját a kínai piacon megvásárolható részvények mennyiségét illetően.

A régió többi indexe közül a hongkongi Hang Seng és a dél-koreai Kospi fél százalékkal értékelődött fel.

Forrás: [origo]

A Nikkei nem tudta lereagálni a többi börze emelkedését, mivel a Japán részvénypiacon ma nem volt kereskedés.

A devizapiacon viszont folytatódott a jen gyengülése a főbb devizákkal szemben a várható eszközvásárlási program lehetősége miatt. Az ösztönzőprogram ugyanis az infláció felpörgetésére irányul, ami a deviza további gyengülésével járhat. Így az EURJPY kurzus 2011 májusa óta nem látott szinten mozog, a dollár ellenében pedig 2,5 éves mélyponton (USDJPY) található az árfolyam.

USDJPY árfolyama

Forrás: [origo]

Gyorsjelentési szezon beindulására várhat Amerika

Az elmúlt hét kissé eseménytelenebb kereskedése még ma is folytatódhat Amerikában, ahol még hétfőn sem fog felpörögni nagyon a negyedik negyedéves gyorsjelentési szezon, mivel csupán 1 S&P 500 komponens fog jelenteni. A vegyipari vállalat, a PPG Industries (NYSE) piacnyitás előtt számol be negyedéves számairól.

Ezen túl fontosabb makroadat sem várható a tengerentúlról, a befektetők vélhetően továbbra is a partvonalon kívül maradhatnak a gyorsjelentési szezon "bepörgéséig".

Ezek következtében pénteken is a csütörtöki záróértékük körül mocorogva fejezték be a kereskedést az amerikai részvényindexek a viszonylag eseménytelenebb napon, ahol a Wells Fargo vártnál kissé jobb számai sem tudták meghozni a vételi kedvet. A bank nyeresége is bevételei enyhén haladták meg az elemzői várakozásokat.

A hét utolsó napján az S&P 500 minimális mínuszban, a Nasdaq és a Dow Jones pedig minimális pluszban zárt. Az S&P 500 így némileg az ötéves csúcsa alatt várja a hétfői nyitást.

Forrás: [origo]

Pénteken az S&P 500 szektorai közül öt volt képes mérsékelt emelkedésre, míg a lemaradók táborát az ipari és pénzügyi cégek vezették. A pénzügyi vállalatok közül a Bank of America 1,3 százalékot, a Citigroup 1,1 százalékot, míg a Wells Fargo a jobb gyorsjelentése ellenére 0,9 százalékot veszített értékéből.

Fontos kiemelni, hogy mióta a negyedik negyedév véget ért, az elemzők 15,9 százalékról 8,7 százalékra csökkentették a pénzügyi szektorra vonatkozó profit növekedési várakozásokat. Emiatt könnyen lehet, hogy ezek a cégek pozitív meglepetést okoznak majd.

Forrás: [origo]

Különösen rossz napja volt pénteken a Boeing-nek, melynek részvényei 2,5 százalékot estek, ezzel pedig a Dow Jones index egyik leggyengébb tagja volt, mivel az elmúlt napokban 5 baleset, meghibásodás történt a legújabb Dreamliner 787-es gépével.