Közel járunk a 300 forintos euróhoz

Vágólapra másolva!
A külpiacokon a hangulat jó, a forint viszont szenved, és kis híján elértük a 298 forintos eurót. Hét hónapja nem volt ilyen gyenge a forint.
Vágólapra másolva!

Folytatódik ugyanaz, mint ami a múlt héten: a világban jó a hangulat, de a forint gyengül.

Pénteken nap közben 297 forint fölé ugrott az euró árfolyama, de 296 alatt kereskedtek vele a nap végén. Ma reggel azonban már csak fillérek választották el a 298 forintos szinttől, vagyis nagyon közel van a 300 forintos euró. A fél kilenc körüli 297,70 forintos eurókurzus hét hónapos forintmélypont, tavaly június óta nem volt ilyen gyenge a hazai valuta. Negyed tízkor átlépte az euró a 298 forintos szintet is, 298,30 forintig ugrott.

A gyengülés mögötti indok is ugyanaz, mint a múlt héten: a piac fokozatosan árazza be azt, hogy a jegybankelnöki poszton márciusban bekövetkező váltás után a jegybank olyan eszközöket vethet be, amelyek forintgyengüléssel járnak. Matolcsy György, aki az elmúlt hetekben szokatlanul sokszor szólalt meg jegybankügyben, és akit nem az egyetlen esélyesnek, de a legesélyesebbnek tart a piac a jegybankelnöki posztra, legutóbb kifejezetten a forintgyengülés mellett szólalt fel.

A miniszter nyilatkozatait nézve könnyen lehet, hogy a kormányoldalon az a stratégia, hogy folyamatosan csepegtetik az információt a márciustól várható új monetáris politikáról, és így szándékosan gyengítik folyamatosan a forintot, megelőzendő egy hirtelen, sokkszerű leértékelődést.

Erre utal egyébként az is, hogy a hazai részvénypiac nem szenved. A BUX ma reggel 0,2 százalékos pluszban nyitott.

A svájci frankkal szembeni árfolyam 243 forint fölé ment, a dollárkurzus 222 forint felett is járt reggel.