Eldőlhetett: devizakötvény kibocsátásán fáradozik a kormány

Vágólapra másolva!
Nagyon gyanús, hogy az ÁKK már a küszöbön álló devizakötvény-kibocsátás lehetséges vevőivel szervez találkozókat, bár egyelőre ezt tagadja. Az viszont már biztosnak tűnik, hogy a befektetői találkozók szervezésére négy nagy befektetési bankot is felkért.
Vágólapra másolva!

Négy nagy befektetési bankkal is leszerződött az ÁKK, hogy meghatározó kötvénybefektetőkkel szervezzenek találkozókat. Az Államadósságkezelő Központ közleménye szerint BNP Paribas, a Citi, a Deutsche Bank és a Goldman Sachs egyaránt résztvehet a találkozók lebonyolításában, ami elvileg nem a devizakötvény-kibocsátás előkészítését jelenti a Reuters forrása szerint. A befektetői találkozókra már a jövő héten sor kerülhet. A forint pozitívan reagált a hírre, 296 alá süllyedt vissza az euró-forint árfolyam.

A hír azt is jelenti, hogy nagyon közel lehet a devizakötvény-kibocsátás, hiszen más értelme nem lenne ilyen nagyformátumú találkozókat szervezni, a hasonló előkészületekről pedig csak nagyon kevéssel a tényleges tranzakció előtt szokás nyilvános információkat közzétenni. Ezzel együtt egyelőre nem ismert, hogy pontosan mekkora forrásbevonásra készül a kormány, és hogy milyen ütemezésben szeretne devizaforrásokhoz jutni.

A devizakötvény-kibocsátás levezénylése egyértelművé tenné a már most is kész tényként kezelt szakítást az IMF-tárgyalásokkal. Igazán nagy meglepetést elvben nem okoz a hír, bár a kormány képviselői még az elmúlt hetekben sem nyilatkoztak egyértelműen a kötvénykibocsátási szándékról.

EURHUF (3 perces)