Vágólapra másolva!
A lazább szabályok között, kevesebb megkötéssel működő, nagyobb kockázatot vállaló, jellemzően gazdag emberek pénzének megforgatásával foglalkozó hedge fundok közül igen jól teljesítettek tavaly, az amerikai jelzáloghiteleken több ilyen alap is busás haszonra tett szert. A válságban nem csak szegényedni lehet, a vagyoni különbségek nőnek.
Vágólapra másolva!

A Fannie Mae és Freddie Mac amerikai állami jelzáloghitel-biztosítónak egészen biztosan van egy nagy barátja New Yorkban, az 57. utcában. Ez a címe a Metacapital Managementnek, egy hedge fundnak, amely Deepak Narula érdekeltségei közé tartozik.

Narula arra használta az amerikai adófizetők pénzén megmentett Fannie Mae-t és a Freddie Macet, hogy 2012 legsikeresebb hedge fundját építse fel - írja összeállításában a Bloomberg. A Metacapital ügyfeleinek pénzét főként a Fannie Mae és Freddie Mac, illetve a hozzá hasonló hitelbiztosító ügynökségek papírjaiba fekteti. Ez nyerő stratégiának bizonyult: tavaly az első tíz hónapban közel 38 százalékos hozamot (nyereséget) ért el a befektetéseken. (Ezt megelőzően, 2011-ben csaknem 24 százalékos hozamot termelt, a 2008 közepi indulása óta pedig 520 százalékos nyereségre tett szert.)

A Fannie Mae és a Freddie Mac eközben továbbra sincs túl jó bőrben. Az Egyesült Államok kormányának 140 milliárd dollárral (31 ezer milliárd forinttal) kellett megmentenie a céget a bedőléstől. Mivel még mindig ezé a társaságé az amerikai jelzáloghitelek fele, vagy azokra garanciát ad, ezért az amerikai kormány nem engedheti el a kezét, nem szállhat ki belőle.

Egy indiai diplomata fia megsejtette a jövőt

Narula annak köszönheti a szerencséjét, hogy jól olvasott az amerikai kormányzati szándékok között. 2011 végéhez közeledve az állami jelzálog-értékpapírok ára lement, mert Barack Obama kormánya mentőprogramokat indított azoknak a lakástulajdonosoknak, akik hitelből vásárolták házukat. Úgy tűnt, hogy a Fannie Mae-nek és a Freddie Macnek nem lesz túl nagy szerepe.

Mi a hedge fund?

A hedge fund olyan, befektetéssel foglalkozó alap, amely jellemzően nagy kockázatot vállal, sokszor az összegyűjtött tőke többszörösét fekteti be. A befektetési szabályok kevésbé kötik, mint más, például a klasszikus befektetési alapokat vagy nyugdíjpénztárakat. Jellemzően vagyonosabb emberek a hedge fundok ügyfelei, akik pénzük egy részét forgatják ezekben a kockázatosabb befektetésekben.



A befektető mégis ezeknek a papírjait vette továbbra is. Nem sokkal később felismerte, hogy az amerikai jegybank a lakástulajdonosok segítségére fog sietni. Így is történt, szeptemberben a jegybank bejelentette, hogy havi 40 milliárd dollár értékben fog a Fannie Mae-hez és a Freddie Machez hasonló intézmények, ügynökségek kötvényeiből vásárolni.

Nem csak a megérzése segítette Narula cégét. Egy bonyolult matematikai modellt is kifejlesztettek, amely a hiteladósok viselkedését próbálta előrejelezni a hitel nagysága, a lakás fekvése, a hitel hátralevő futamideje, a hiteladós hitelbesorolása és egyéb szempontok alapján, a modell pedig bevált.

A második legjobban a Pine River alap egyik alapja teljesített, közel 33 százalékos hozamot generált. A harmadik egy európai hedge fund lett, de a hozamát nem közli a Bloomberg.

Az egész hedge fund-szektor számára mégsem volt jó év a tavalyi. Az amerikai értéktőzsde indexe, az S&P 500 október végéig 19 százalékkal emelkedett, miközben a hedge fundok átlaghozama 1,3 százalék volt csupán.

Ez már a negyedik szűk esztendő az iparág számára. 2009 eleje óta az S&P 500 ötször akkora emelkedést produkált, mint a hedge fund-szektor hozama. Ez pedig megrostálta a hedge fundokat is: tavaly kilenc hónap alatt 635 hedge fund dobta be a törölközőt, közel tíz százalékkal több, mint a megelőző évben.

A gazdagok még gazdagabbak, a szegények még szegényebbek lettek

A Forbes tavaly ősszel azt gyűjtötte össze, hogy az amerikai gazdagok vagyona hogyan alakult. A 400 leggazdagabb amerikai ember összvagyona 1700 milliárd dollár körül alakulhatott tavaly, ez fejenként átlagosan 4,2 milliárd dollárnak, vagyis 930 milliárd forintnak felel meg. Ez 13 százalékkal több, mint egy évvel korábban, holott az amerikai gazdaság ez idő alatt alig nőtt. Ez pedig arra enged következtetni, hogy a gazdagok még gazdagabbak, a szegények még szegényebbek lettek. Bill Gates, a Microsoft alapítója már 19 éve a leggazdagabb amerikai, tavaly 7 milliárd dollárral, 66 milliárd dollárra (14,6 ezer milliárd forintra) hízott.

Aki magyar kötvényekbe fektetett tavaly, az is jól járt, a magyar állampapírok a világ legjobban fizetői közé tartoztak 2012-ben. A Bloomberg által készített, a legnagyobb nyereséget hozó államkötvények listáján a legalább 7-10 éves futamidejű magyar papírok előkelő helyen végeztek: az éllovas görög és portugál kötvények után a hetedik és nyolcadik helyet kapták. A listavezető görög kötvény indexe több mint 80 százalékos áremelkedést ért el, miközben a magyar papírok - árfolyamváltozást is figyelembe vevő - indexe 33-40 százalékos nyereséget nyújtott.

Deepak Narula

Narula egy indiai diplomata fia. Indiában az egyik legjobb egyetemre, a kanpúri műszaki egyetemre járt, majd az Egyesült Államokban, New Yorkban a Columbia Business Schoolon doktorált. Ezt követően 11 éven át jelzálogkötvény-kereskedőként és elemzőként dolgozott a 2008-ban bedőlt, ezzel a pénzpiaci világválságot nagyban előidéző Lehman Brothersnél. A Bloomberg annak a számlájára írja részben Narula mostani sikerét, hogy hosszú ideig tanulta a kötvénypiacok, azon belül pedig a jelzálogpiac működését.