A töltőállomás hálózathoz is hozzányúlna a MOL-leány

Vágólapra másolva!
A hatékonyság növelését és a költségek csökkentését végzi jelenleg is az INA a Poslovni Dnevnik horvát lap értesülései szerint. A vállalat a kiskereskedelmi egységén belül is átalakításokat hajtana végre, egy új, 400 töltőállomást tartalmazó és 2000 ember foglalkoztató különálló egység létrehozása is a tervek között szerepel.
Vágólapra másolva!

Az INA a költségracionalizálás érdekében a kiskereskedelmi tevékenységében is átalakítást tervez, aminek akár része lehetne a tevékenység új leánycégbe történő kiszervezése. A lap megemlíti, hogy az INA korábban már szerette volna a költségek csökkentését elérni a kutakon dolgozók fizetésének 30 százalékos csökkentésével, de akkor a szakszervezetek ellenállásában elbukott a próbálkozás.

A horvát lap értesüléseit a Bloomberg szűkszavúan közli, így egyelőre igencsak homályos az INA-nál zajló átalakítások pontos iránya. Nem újdonság ráadásul, hogy a horvát cégnél a hatékonyság növelését és a költségek csökkentését célzó program van folyamatban, hiszen arra vonatkozó jelzést már tavaly márciusban küldött a vállalat. Akkor azonban elsősorban a finomítói hatékonyság növelését tűzte zászlajára az INA, így a kiskereskedelmi tevékenységgel kapcsolatos változások akár újdonságot is jelenthetnek.

A MOL-nál szintén tavaly bejelentett, a downstream szegmens egészét érintő hatékonyságnövelő program persze az INA-ra is kiterjedhet, így a töltőállomás hálózatot érintő esetleges változások sem feltétlenül jelentenek majd elsöprő újdonságot. A hírben szereplő 400 darab töltőállomás száma mindenesetre valamivel kevesebb a jelenlegi 432 darabosnál, ami akár újabb értékesítéseket is feltételezhet. A kiskereskedelmi egység 2000 fős alkalmazotti létszáma a teljes INA közel 9000 fős létszámának kevesebb mint negyede.